Helyi közélet

2013.02.25. 18:27

Árhullámok vonulnak a folyókon, de (egyelőre) nyugi van

Miskolc - A Miskolci Önkormányzat vízkár-elhárítási tervvel rendelkezik, a MIVÍZ-nél on-line 24 órás forrás monitoring működik.

Miskolc - A Miskolci Önkormányzat vízkár-elhárítási tervvel rendelkezik, a MIVÍZ-nél on-line 24 órás forrás monitoring működik.A Sajó jelenleg teljes hazai szakaszán árad és Szlovákiai mellékvizeinek alsó szakaszain is gyenge áradás tapasztalható - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvízig) védelemvezető-helyettese. - A térségben még további kisebb eső és 5-10 C fok közötti maximumhőmérséklet várható, így a külföldi mellékvizeken újabb vízszintemelkedések valószínűek.

Megtudtuk: a hazai szakaszon tovább folytatódik a határszelvényben mérsékelt, majd gyenge, a középső és alsó folyószakaszon az ütemes áradás.

A Sajó folyó középső szakaszán Sajószentpéternél a tetőzés kedd este-éjszaka várható a II. fokú készültségi szintet elérő, vagy kissé meghaladó vízállással. Felsőzsolcánál I. fokú készültségi szintet megközelítő vízszintek valószínűek.

- Mivel a következő napokban tavaszias hőmérsékletek várhatók a külföldi vízgyűjtőkön is, ezért további olvadásra, és az árhullámok vízutánpótlásának lassú csökkenésére számíthatunk - mondta Csont Csaba védelemvezető-helyettes. - Kisebb árhullám képződött a Szerencs-patakon is és mivel további eső várható a vízgyűjtőjén, így továbbra is viszonylag jelentős vízhozam érkezik majd a Szerencs-Takta vízrendszerben. Ennek hatására Taktaföldvárnál további fokozatos áradás és a II. fokú (250 cm) készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulása várható. A következő napokban az olvadás hatására, árhullámok vonulnak majd le a Hernád, a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében is, de ezeken a vízfolyásokon nem valószínű készültségi szintet elérő vízállás kialakulása - tette hozzá a szakember, aki elmondta: a vízügyi szolgálat a készültségi fokozatnak megfelelően mozgósította védelmi szervezetét, megszervezte megfelelő őri és figyelőszolgálatot, felkészült az árhullámok levezetésére. A Sajó külföldi vízgyűjtőjén lévő, az időszaki átlagot meghaladó hóban tárolt vízkészlet olvadásából várható árhullámok elleni fölkészülés érdekében az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki irányító szakemberei már február 20-án Miskolcra érkeztek.

Nincs árvízhelyzet Miskolcon

- A Miskolci Önkormányzat vízkár-elhárítási tervvel rendelkezik. Az árvízi védekezéshez szükséges eszközök a Városgazda telephelyén találhatók - mindezt már Dobos Tímea, Miskolc szóvivője mondta kérdésünkre. - A Városgazda patakőr szolgálata folyamatosan ellenőrzi a Szinva aktuális helyzetét. Árvízhelyzet jelen pillanatban nincs. Az elvégzett mederrendezési munkálatok segítenek abban, hogy a víz biztonságos elvezetése biztosított legyen.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a jelenlegi időjárási viszonyok között normál üzemi eljárás van érvényben a MIVÍZ Kft-nél, de a víztermelő telephelyeken folyamatos, on-line 24 órás forrás monitoring működik, mely a források nyersvizének minőségi változását állandóan méri.

- Az ellenőrző rendszer érzékenysége riasztási és kizárási határértékre van beállítva, ami azt jelenti, ha karsztvíz árhullám alakulna ki a Bükkben, a riasztási határérték elérése esetén a szabályzatban rögzített módon fokozott odafigyelést, gyakoribb, hatóságilag akkreditált vízmintavételezést és gyorstesztet alkalmaznak - árulta el Pásztor Imre. - A MIVÍZ Kft-nél a hatóság által az országban elsőként elfogadott Vízbiztonsági tervben rögzítették a tennivalókat. Ezt tekintik minden helyzetben irányadónak, így a folyamatos üzemeltetést befolyásoló extrém helyzetek kezelésénél és ellenőrzésénél is, így garantálva Miskolc és Felsőzsolca biztonságos, kiváló minőségű ivóvízzel való ellátását. A folyamatban lévő KEOP és egyéb beruházások is a további, még nagyobb biztonságot fogják szolgálni 2014-től kezdődően.


Körtöltések, és védelmi tervek

Az elmúlt két év árvízmentes időszakában, valamint a 2011-ben kihirdetett veszélyhelyzet keretében, több település körül községi körtöltések épültek a Sajó és Hernád folyók völgyében (Felsőzsolca, Nagycsécs, Ónod, Felsődobsza, Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Hernádkak), valamint további kettő: Sajóecseg és Ócsanálos települések körül várhatóan még az idén megépül.

A vízvisszatartás és árhullámcsökkentés érdekében 4 záportározó és 3 árvízcsúcs csökkentő tározó épült meg a Bódva völgyében összességében mintegy 5 millió m3 tározókapacitással, amelyek nemcsak a Bódva völgyi települések helyzetén javítanak közvetlenül, hanem közvetetten Sajóecseg térségétől lefelé az egész Sajó mentén hatást gyakorolnak a levonuló árhullámokra. Lefolyást javító beavatkozások, kotrások valósultak meg különösen azokon a folyószakaszokon, ahol a korábbi évek jelentős kavicszátonyokat, átfolyási akadályokat képeztek.

Az önkormányzati segítségnyújtásra és az esetlegesen szükséges beavatkozások végrehajtására alkalmas védelmi tervek a vízügyi szolgálatnál rendelkezésre állnak.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában