Helyi közélet

2013.02.13. 11:02

A pályaudvar nem megszokott állomás

Miskolc - "Hiába kétszáz egy sör, ha az emberek pálinkát főznek és otthon isznak." Kis Baross úti körséta.

Miskolc - "Hiába kétszáz egy sör, ha az emberek pálinkát főznek és otthon isznak." Kis Baross úti körséta.Hol van már az a világ, amikor fürtökben lógtak az emberek a Tiszai pályaudvar környéki vendéglátóipari egységekben? Elmúlt... Szürke februári hétköznap délelőttje a Baross Gábor úton. Sportnyelven szólva: négy néző, vezette az élet. Csontig hatol a mínusz 3-4 Celsius fok a metsző szél miatt. Ha akarnánk sem tudnánk bemenni a 424 Bisztróba, a Zöld Elefánt Koccintóba, a 2 Ypsilon Caféba. Zárva vannak. Azt mondják, hogy amúgy nyitva tart, de most lakat van a Lipcseyn is. "A pályaudvar, már megszokott állomás" - ugrik be odébb egy klasszikus, miközben a Resti ablakán bekukucskálok a Tiszain. Vissza a Barossra, a "Bermuda-háromszögbe"!

- Figyelj ide! Nem lehet cigizni, nincs játékgép - sorolja a lehetséges okait a gyér forgalomnak egy 60 körüli férfi a Tallérosból kilépve. - Néhány éve azért reggel, délután és este komoly mozgás volt. Mára rátett minderre az is, hogy aki teheti pálinkát főz, aki pedig nem teheti, az megveszi az olcsó páleszt valahonnan. De, ami miatt ez a hullaház van az nem más, mint az, hogy nincs gyár, nincs melós. Hát ennyi...

"Kilátástalanabb minden"

Pedig egy kávé 100, egy sör pedig 200 forint, ami valljuk be: nem nagy pénz. Bemegyek a Cimbora elnevezésű helyre. Bólint egy fej balra az egyik asztalnál, szemben a pulttal. Fröccs van előtte. A pult üres, hiába "hallózok", nem jön elő senki. A férfi nem akar nyilatkozni. Annyit azért elárul, hogy ő megszokásból jár kocsmába. Beszélgetni, meg találkozni néhány régi arccal, akikből egyre kevesebb van.

Megint az utcán. A Szinva hídon készségesebb egy kék pufikabátos. Azt mondja Dezsőnek hívják és a környéken lakik.

- Az a lényeg, hogy nincs munka, és mivel nincs munka, nincs pénz - von mérleget. - A gyárban dolgoztam! Tudod mi volt az I-es kapunál egy-egy műszakváltás után? Az ottani egy napi forgalom itt egy hónapnyi bevétel. Sokan meghaltak, aki pedig meg van otthon iszogat - már ha nem hajléktalan. Nem azt mondom, hogy 10-15 éve minden jobb volt, dehogy! Csak most már az akkor a 40-es évei közepén járó emberek 60 körül vannak. Érted? Kilátástalanabb minden. A cigit sodorják, vagy ukránt vesznek, olcsó piára költenek. Úgy hogy nincs abban semmiféle csoda, hogy üresek a kocsmák.

ÉM-JLI


KSH: 1000 felett

Próbáltuk megtudni: mennyi bezárt, netán szünetelő vendéglátópari egység található Miskolcon? A Központi Statisztikai Hivatal arról tájékoztatott, hogy ezzel kapcsolatban településszintű adatokkal nem rendelkeznek, ezért a megszűnésük okai sem ismeretesek. Ami viszont tény: 2012. júniusában 1005 darab vendéglátóipari egység volt a borsodi megyeszékhelyen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában