Helyi közélet

2013.01.21. 21:12

Van „olcsóbb”, mint a kerékbilincs

Miskolc - Mégsem városi legenda: megúszható a kerékbilincselés egy kis előrelátással.

Miskolc - Mégsem városi legenda: megúszható a kerékbilincselés egy kis előrelátással.Egy Facebook-on terjedő levél szerint ha „vesszük a fáradtságot és az okmányirodában az autónk információink mellé rendeljük a mobil számunkat”, akkor a közterület-felügyelők „bírságolás előtt figyelmeztetnek minket a szabálytalanságra, és ha 15 percen belül megszüntetjük azt, akkor egy forintba sem került a figyelmetlenségünk”.

A két nap alatt több mint tízezer megosztáson átesett bejegyzés valóságtartalma iránt érdeklődtünk Kovács László Csabától, a miskolci polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetőjétől, akitől megtudtuk: egy 2009-es IRM-rendelet intézkedik a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására és a jármű elszállítására vonatkozó szabályokról. A 2010 január elsejétől hatályos rendelkezés szerint „Az intézkedés megkezdésekor az üzemben tartó személyének megállapítása céljából a járművet ellenőrizni kell a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény alapján vezetett nyilvántartásban”, és „ha a nyilvántartás tartalmazza az üzemben tartó rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetőségét vagy telefonszámát, akkor egy alkalommal meg kell kísérelni az üzemben tartó értesítését az intézkedés megkezdéséről”.

Negyedóra haladék...

Ha az üzemben tartó a válaszában jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a járművet eltávolítja, akkor az intézkedést „fel kell függeszteni”, vagyis addig nem szerelik fel a kerékbilincset, illetve nem rakják az autót trélerre. Ha azonban ez a türelmi idő „eredménytelenül eltelt”, az intézkedést folytatni kell, áll a rendeletben.

Kovács László Csaba elmondása szerint Miskolcon nem használnak kerékbilincset, de ha valaki gyakran jár más településeken, ahol él a közterület-felügyelet ezzel az eszközzel, célszerű lehet felkeresi az okmányirodát, és bejegyeztetni a mobilszámot az autó rendszámához.

Úgy tudjuk, ennek egyszeri, 2370 forintos díja van, ami még mindig nem összevethető egy kerékbilincs eltávolításának költségével. A kocsi és saját papírjaink szükségesek hozzá, és egy időpont az okmányirodában.

Kovács László Csaba azonban arra is felhívta a figyelmünket, hogy ha az előírt negyedórán belül meg is szüntetjük a szabálytalanságot, és a kerékbilincs eltávolításának díját megússzuk, számítsunk rá, hogy valószínűleg bírságot szabnak ki ránk, hiszen a szabályt megszegtük.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában