Helyi közélet

2013.01.15. 08:49

Pénzért szemet hunytak az ellenőrök

Miskolc, Debrecen - Baksist kaptak a forgalmi ellenőrök a buszvezetőktől, cserébe „súgtak” nekik.

Miskolc, Debrecen - Baksist kaptak a forgalmi ellenőrök a buszvezetőktől, cserébe „súgtak” nekik.Várhatóan kedden mondja ki jogerős ítéletét a Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa abban az ügyben, aminek távolsági buszsofőrök, és az őket szemmel tartani hivatott forgalmi ellenőrök keveredtek vesztegetési ügyekbe.

A Miskolci Törvényszék múlt év nyarán, az ítélkezési szünet előtt 25 vádlottat mondott ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett vesztegetésben, ezért hat vádlottat 1 év 2 hónaptól 1 év 4 hónapig terjedő börtönbüntetésre, nyolcukat 6 hónap börtönbüntetésre, kilenc vádlottat pedig pénzbüntetésre ítélt a törvényszék, míg két vádlott esetében felmentő ítéletet hozott. A kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 6 vádlott esetében 3 évi próbaidőre, 8 vádlott esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék nyolcukat előzetes mentesítésben részesítette, öt vádlott esetében különböző összegű vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a pénzbüntetések emelése érdekében, 21 vádlott és védőik felmentésért fellebbeztek. Ketten - a vádak alól felmentettek - tudomásul vették az ítéletet.

A vádlottak valamennyien a Volán vállalat dolgozói voltak, hatan forgalmi ellenőrként helyi és helyközi járatokat ellenőriztek, a többiek autóbuszvezetőként dolgoztak a cégnél. A forgalmi ellenőrök feladata az autóbuszvezetők szemmel tartása volt, s az ellenőrzések során feltárt hiányosságok esetén a sofőrökkel szemben különböző fegyelmi büntetéseket - például a besorolási bér bizonyos százalékos megvonását - alkalmazhattak.

Az ügy ellenőr-vádlottjai 2010-ben és az azt megelőző években rendszeresen fogadtak el különféle összegű pénzjuttatásokat az autóbuszvezetőktől, cserébe rendszeresen információkat adtak ki az ellenőrzések helyéről, idejéről, illetve az abban részt vevő ellenőrök személyéről, és csak névlegesen ellenőrizték azokat a sofőröket, akiktől pénzt kaptak.

Az ügy elsőrendű vádlottja legalább 86500 ezer forintot gyűjtögetett össze így.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában