Helyi közélet

2013.01.04. 17:45

Miért titkosak a tapolcatervek?

Miskolc - Egy városi nagy strand tervei készültek most el, állítólag lakossági fórumon tervezik bemutatni.

Miskolc - Egy városi nagy strand tervei készültek most el, állítólag lakossági fórumon tervezik bemutatni.Vajon mi fog épülni Tapolcán a régi strand területén? Vajon miért vágják ketté a régi strand területét? Vajon miért titkolódzik és miért nem mutatja meg az új terveket a városunk vezetése? – vetik fel a kérdéseket az Agorán, lapunk internetes levelező fórumán annak a hírnek a kapcsán, hogy benyújtotta a város engedélyeztetésre a tapolcai fejlesztési terveket. Erről számoltunk be szerdán, miután szintén agorás levelezőnk hívta fel a figyelmet a történtekre. Írtuk, Rostás László főépítész megerősítette a hallottakat, és azt is hozzáfűzte, ezek azok a tervek, amelyekkel a város a kormányhoz fordulhat állami támogatásért. Szerettünk volna részleteket is megtudni a tervekről, ám a főépítész nem kívánt nyilatkozni, (részletekről szóló értesüléseinket sem kommentálta) mint mondta, a konkrétumokat később kívánják nyilvánosságra hozni.

Titkosítva?

Mint megtudtuk, a terveket Pirity Attila építész jegyzi. Kerestük őt is, hátha tőle megismerhetjük a részleteket. Ám az építész annyit mondott, a szerződés köti, nem nyilatkozhat. Elmondta viszont, hogy a főépítész lakossági fórumot tervez összehívni január közepére, ott kívánják bemutatni a terveket. Annyit mondott még, hogy a kidolgozásnál figyelembe vették a helyiek elképzeléseit.

Próbáltunk érdeklődni, lehet-e ilyen szinten „titkosítani” a terveket. Hiszen közpénzből készültek, közpénzből épülne azok alapján a beruházás. Az általunk megkérdezett építészek szerint a terveknek nyilvánosnak kellene lennie, korábban nem csak kész terveket, de vázlatterveket is bemutattak. Bár van, aki azt állítja, hogy EU-s pénzek felhasználásánál előfordulhat ilyen uniós kérés. (Az más kérdés, hogy ez esetben nem uniós forráshoz szeretne jutni a város.)

Városi nagy strand

Azt is sikerült megtudnunk, hogy a korábbi, uniós pályázatra benyújtott (és kudarcot vallott) nagy volumenű elképzelések nem szerepelnek a most engedélyeztetésre benyújtott tervekben. Az ökoturisztikai rész teljesen kimaradt belőle, csak az őspark, a fürdő és a barlangfürdő fejlesztése szerepel benne. Egy városi nagy strand tervei ezek az Aradi sétánytól északra fekvő területre élménymedencékkel, nagy vízfelülettel, szaunaparkkal. Az viszont más kérdés, hogy honnan lesz pénz, s lesz-e a több mint 1 milliárd forintos fejlesztésre.

ÉM-HM


Miskolc - Szeptemberhez képest csak december végén adta be a város Miskolctapolca fejlesztési terveit.

Miskolc - Miskolctapolca fejlesztési terveit a város december végén benyújtotta engedélyeztetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában