Helyi közélet

2013.01.16. 19:10

Hogyan készüljünk az írásbeli felvételire?

Miskolc - A hét végén írják meg az általános iskolások a középiskolai, központi írásbeli felvételi teszteket.

Miskolc - A hét végén írják meg az általános iskolások a középiskolai, központi írásbeli felvételi teszteket.Sok-sok jótanácsot gyűjtöttünk össze a siker érdekében a www.kozepiskolaifelveteli.hu honlapról. Itt további hasznos információk várják a szülőket és a diákokat.

A vizsga előtt:

A vizsga előtti napokon készítsük össze időben mindazt, amire szükség lesz a felvételi napján! Nézzük meg, megvan-e a gyerek diákigazolványa, személyi igazolványa! Ne utolsó este, vagy a felvételi reggelén derüljön ki, hogy egyiket sem találja! Legalább 2 tollat vigyen majd magával - a többi tanszerrel együtt (vonalzó, körző) ezeket is jó előre összekészíteni. Ha busszal, villamossal megy majd, ne felejtsük el, hogy szüksége lesz a bérletére vagy jegyekre. Legyen nála óra, hátha ott az osztályteremben nem lesz a falon. Beszéljük meg előre, milyen ruhában fog menni, ne a felvételi reggelén kelljen erről vitatkozni! Nem muszáj ünneplőben menni a központi felvételire, de azért valami rendesebb ruhát vegyen fel. Esetleg azt sem árt előre tisztázni, hogy egyedül vagy valamelyik szülővel megy majd a vizsgára. Ez persze függhet több mindentől (milyen messze van a középiskola, mennyire ismerős a gyereknek a terep stb.), de általában szívesen veszik a gyerekek, biztonságérzetet nyújt nekik, ha elkísér őket valaki. A központi felvételit megelőző napon már ne tanuljon, inkább pihenjen, lazítson, aztán este feküdjön le időben!

Ha eljött a nagy nap:

Időben el kell indulni a vizsgára! Elég izgatott lesz úgyis szegény gyerek, azon ne kelljen külön idegeskednie, odaér-e időben. Legtöbb középiskolában azt kérik, legalább negyedórával a vizsga kezdete előtt legyenek ott a felvételizők. Indulás előtt célszerű ellenőrizni, biztosan nála van-e az igazolványa és a szükséges tanszerek (legalább 2 toll, vonalzó, körző). Vigyen magával a gyerek egy kevés enni-innivalót! Reggel esetleg túl izgatott ahhoz, hogy eleget egyen, de a két feladatlap megírása közötti időben, vagy akár még az első előtt, lehet, hogy jólesik neki egy kis harapnivaló. (Történt már olyan, hogy néhány gyerek késve érkezett a magyar felvételire, ugyanis a matek után elugrottak egy közeli gyorsétterembe, mert éhesek voltak…)

Tippek a feladatlap sikeres megírásához:

Nagyon gondosan olvassa el a feladatot! Bosszantó, ha azért veszít pontot, mert figyelmetlenségből nem azt csinálja, amit kell (pl.: négy lehetséges válasz közül kell egyet kiválasztani, ehelyett a gyerek ad egy ötödik fajta választ). Nem kell egyfolytában az órát lesnie, de azért próbálja minél jobban beosztani az idejét. Ne időzzön túl sokáig egy-egy feladatnál. Ha valamelyik túl nehéznek tűnik számára, ne húzza vele sokáig az időt, inkább térjen rá vissza a többi feladat megoldása után. Lehetőleg minden feladatot oldjon meg, akkor is írjon valamit, ha nem biztos a megoldásban. Rossz válaszért nem vonnak le pontot. Erre különösen azoknak a figyelmét kell felhívni, akik korábban indultak már olyan versenyen, ahol pontlevonás jár a rossz válaszért (pl. Zrínyi Ilona és a Kenguru matematika versenyek). Ha már beírt valamit egy feladathoz, és később azt gondolja, mégsem az a jó válasz, akkor végezze félre nem érthetően a javítást. A rossz választ húzza át (de csak akkor tegye ezt, ha már tudja, mit fog beírni helyette!). A zárójel félreérthető, javításra a vizsgán azt ne használja! Hacsak nem olyan feladatról van szó, ahol több választ is lehet adni (ami kiderül a feladat szövegéből), valószínűleg nem kap pontot, ha egy helyett kettő vagy több választ ad. Ne essen pánikba, ha úgy érzi, nagyon nehéz a feladatlap! Gondoljon arra, hogy a többieknek sem könnyebb! Volt már olyan év is (2010), amikor a matematika feladatlapok országos átlagpontszáma mindössze 16 pont volt. Lehet, hogy megírni kellemesebb lenne egy könnyű feladatlapot, de ebben az esetben nem csak az ő, hanem a többi gyerek pontszáma is jóval magasabb lenne. A magyar feladatlapnál hagyjon elég időt a fogalmazásra, és fordítson rá különös figyelmet, 10 pontot lehet érte szerezni! Több részpontszámból áll össze a 10 pont (tartalom, a szöveg szerkezete, szóhasználat, helyesírás, nyelvhelyesség), próbáljon erre mindre figyelni. Inkább legyen egyszerű, de értelmes a szöveg, mint hogy túlságosan belebonyolódjon valamibe, amit nem tud rendesen befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában