Helyi közélet

2013.01.29. 21:09

Foghíjas ügyeleti tender

Miskolc - Úgy tűnik, nem csak a tendereztetés folyamatában merül fel a hiány- pótlás szükségessége...

Miskolc - Úgy tűnik, nem csak a tendereztetés folyamatában merül fel a hiány- pótlás szükségessége...A miskolci orvosi ügyeleti ellátás tenderkiírásában foglalt 24 órás ügyelet dr. Török Lajos gyermekgyógyász szakfőorvos szerint jobban szolgálja a betegek biztonságát, megfelelő szakmai háttérrel egy helyen, mintha kétszer annyi orvos ügyelne szűkebb időkeretben, két telephelyen. Ráadásul Diósgyőrben már nem is nagyon van osztályos háttér, jegyezte meg.

Kiszűrné az indokolatlant

– A gyermekorvosi ügyeletnek a GYEK-be költözése is jó lépés volt: ha az egy kijáró gyermekorvos épp terepen van, ha kell, két ajtóval odébb ott a gyermekorvosi ambulancia, ahol ellátják a beteget. Hasonló előnyt jelentene a felnőtt ügyeletnek a sürgősségi ellátás mellé telepítése. Egyébként az ügyeleti hívások zöme indokolatlan. Ha az OMSZ irányítótisztje fogadná a hívásokat, ami a kiírásban is szereplő terv, ezeket jó eséllyel ki tudná szűrni, a többit pedig el tudná osztani: kihez menjen házhoz az orvos, kit szállítson a sürgősségire a mentő, kiért kell rohamkocsit küldeni – véli a főorvos. Hozzátette: a dupla ügyeletért felszólamlóknak azt is figyelembe kellene venniük, hogy nem könnyű az ügyelethez orvost találni. Bár ez a jövőben a nyertes pályázó kötelezettsége volna, azt nem tudni, mennyiben számítana a miskolci alapellátásra szerződött orvosokra a vállalkozó.

– Az ügyelet kötelező ellátása hovatovább lehetetlen, hiszen már azok a fiatal orvosok is belefáradtak, akik évekig 2-3-szor több ügyeletet vállaltak, mint a nyugdíjkoron túliak. Utánpótlás pedig nincs – szögezte le dr. Török Lajos.

A pályázat eredményhirdetése várat magára, hiánypótlás miatt. Erre hivatkozik az önkormányzat, amikor válaszok helyett türelmet kért lapunktól a szóvivő. Az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak sincs továbbra sem fogalmuk arról, miként képzeli el az önkormányzat részvételüket a tenderben szereplő , a jelenleginél tőlük 9-szer több részvételt igénylő, 24 órás fogászati ügyeleti ellátásban.

Velük, de nélkülük?

– Sem a tenderkiírás előtt, sem azóta nem láttunk leírva semmilyen tervezetet, beosztást – erősítette meg dr. Farkas Tamás fogorvos (MOK). – S bár az alapellátás szerződésmódosítását érintő múlt heti egyeztetés során ezeket az aggályainkat is felvetettük, az osztályvezető-helyettestől kompetenciahiányra hivatkozva nem kaptunk választ. A polgármester pedig, a vele folytatott korábbi beszélgetés során több kérdésre azt mondta: életszerűen kell dönteni. Csak egy példa: nem tudom, mi az életszerű, ha éjszakai ügyeletben olyan esetbe futok bele, amely azonnali szájsebészeti ellátást igényel. Mert ez az ellátás fehér folt a városban – hozta fel dr. Farkas Tamás. Ő úgy tudja: 24 órás fogászati ügyeleti ellátás csak Budapesten van (de az más finanszírozással), illetve másutt cska magánfogorvoslás keretében létezik.

ÉM-SzK


Vissza szeretnék vonatni az ügyeleti pályázatot

Elfogadhatatlan, hogy Kriza Ákos a miskolci orvosi ügyeletet úgy akarja magánvállalkozás kezébe átadni, hogy ezzel jelentősen csökkenti az ellátási színvonalat – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Simon Gábor az MSZP Miskolci Szervezetének elnöke és Varga László ügyvezető elnök. Korábbi forgalmi adatokkal igyekeztek alátámasztani, hogy elhibázott a döntés, amely a felnőtt ügyeleti ellátás egyik telephelyét, a diósgyőrit meg kívánja szüntetni, és a hívásokra kijáró ellátást egy autóval kívánja biztosítani Miskolcon túl Répáshutától Kistokajig. Továbbá szűkíti a gyermekorvosi ügyeletet is. A pályázattal nem értenek egyet, és azt szeretnék elérni, hogy a polgármester nyilvánítsa eredménytelennek a tendert, és a következő közgyűlésre készítsen olyan előterjesztést, új pályázati kiírást, amely nem ellentétes a miskolciak érdekével. A párt miskolci frakciója tiltakozásul a hétvégén aláírásgyűjtési akcióba kezdett, amelyhez már az első napon „százával” csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában