Helyi közélet

2013.01.23. 09:49

Február végéig dönteni kell a kistelepüléseken

Borsod-Abaúj-Zemplén - A 2000 lélekszám alatti települések ettől az évtől nem tarthatnak fent önálló polgármesteri hivatalt, így megyénkben számos önkormányzat kényszerül arra, hogy összefogjon másokkal.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A 2000 lélekszám alatti települések ettől az évtől nem tarthatnak fent önálló polgármesteri hivatalt, így megyénkben számos önkormányzat kényszerül arra, hogy összefogjon másokkal.Zemplénben Vámosújfalu eddig Olaszliszkával volt körjegyzőségben, de úgy döntöttek, ettől az évtől mással alkotnak közös hivatalt.

– Úgy döntött a testület, hogy Tolcsvához csatlakozunk – mondja Felházi József, Vámosújfalu polgármestere. – Ez a váltás szervezetileg nem érintette a hivatalt, ugyanúgy megmaradt a három dolgozónk a megmaradt ügyek intézésére.

Taktakenézen sokáig úgy volt, hogy Prügyhöz csatlakozik, de most mégis várakozó állásponton vannak a képviselők.

– A prügyiek ajánlata szerint a normatív támogatások a múlt évinél 4,5 millió forinttal kevesebb lenne, mint amennyit az önkormányzatunk kapott, és ez csak a bérekre érvényes – mondja Molnár Tibor, Taktakenéz polgármestere. – Ezen felül a dologi kiadásokra már nem jutna egy fillér sem, ezért jelenleg több lehetséges önkormányzattal is tárgyalásban vagyunk, mert rosszabbul járni semmiképpen sem szeretnénk. Az első négy hónapra még a hagyományos módon kapjuk a normatívát az államtól, ezért a finanszírozásunk jelenleg megoldott. Csak olyan egyezségbe szeretnénk belemenni, ami biztosítja, hogy ha nem is folyamatos, de eseti jellegű ügyfélfogadást tudjunk tartani, mert igaz, hogy elvileg lehetséges lenne elektronikus ügyintézést is biztosítani, de a településen rengeteg az idős ember, aki ezt nem tudná igénybe venni.

Bükkzsérc, Cserépfalu és Cserépváralja eddig közös körjegyzőségben volt. lehetséges, hárman közösen alkotnak egy hivatalt, de az is elképzelhető, hogy mindhárman Bogácshoz csatlakoznak.

– A három település lakosságszáma 2500, így maradhatnánk együtt, de néhány adat arra utal, talán jobban járnánk Bogáccsal – mondja Vasas Csaba, Bükkzsérc polgármestere. – A döntés még nem született meg, várjuk a bogácsi hivatal ajánlatát. Ha emiatt dolgozót kellene elküldenünk, akkor nem biztos, hogy csatlakozunk, mert nekünk minden munkahely fontos. Az biztos, február végéig döntenünk kell.

– Kedden elküldtem az ajánlatot – tudtuk meg Csendesné Farkas Edittől, Bogács polgármesterétől. – Szívesen látjuk ezt a három települést, de ez már csak az ő közös döntésükön múlik.

Bogácson egyébiránt jelenleg 2073-an laknak, így éppen átesnek azon a határon, hogy még működtethetnek önálló polgármesteri hivatalt.

ÉM-BG


Borsod-Abaúj-Zemplén - A 2000 lélekszám alatti településeknek 60 napjuk van.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában