Helyi közélet

2013.01.12. 19:11

Csávában a versenyúszók

Miskolc - Fórumot tartottak szombaton a Club Laguna Miskolc Sportegyesület tagjai, ahová Zsiga Marcell, Miskolc sportért felelős alpolgármestere mellett a Miskolci Városi Sportiskola vezetését is meghívták.

Miskolc - Fórumot tartottak szombaton a Club Laguna Miskolc Sportegyesület tagjai, ahová Zsiga Marcell, Miskolc sportért felelős alpolgármestere mellett a Miskolci Városi Sportiskola vezetését is meghívták.A rendezvényen végül a sportiskolát egyedül Hutkai Dániel edző képviselte. A fórumon elhangzott: nincs érdemi kommunikáció az anyaegyesület és a sportiskola vezetése között.

A fórum célja nem a sárdobálás volt, megoldást kerestek a problémáikra. Az egyesületet a versenysportot támogatni kívánó civilek hozták létre, és a színeikben felnőtt, kinevelt fiatal úszók már eredményeket is bőséggel hoztak. Ebben a versenyzőknek és családtagjaiknak is rengeteg munkájuk van, ami most veszélybe került.

Az egyesületben folyó versenyúszást a múlt évig a miskolci önkormányzat is támogatta: eleinte pályázati forrásból, később, ahogy megmutatkoztak az eredmények, a közgyűlésáltal jóváhagyott költségvetési támogatásból jutottak pluszforráshoz, amit általában teljes egészében pályabérletre fordítottak. 2011-ben a közgyűlés ötmillió forint támogatást szavazott meg az egyesületnek, októberben azonban módosították a tavasszal aláírt szerződést, és a támogatás összegét hárommillióra csökkentették, az év végén pedig már tudni lehetett, hogy az önkormányzat nem támogatja tovább a korábbi formában a versenysportot, ehelyett a látványsportok kerülnek majd előtérbe.

Tetézte a bajt, hogy 2011-ben a Miskolci Városi Sportiskola élén vezetőváltás történt, szeptembertől pedig duplájára emelték a pályabérletet. Erre egy év múlva kaptak szűkszavú indoklást, ami szerint más városokhoz képest indokolatlanul alacsony volt az óránkénti 2500 forintos díj, ami a fórumon elhangzottak szerint nem egészen igaz, hiszen Szegeden a versenyúszók és a vízilabdázók nem fizetnek a pályahasználatért. Hogy ennek köze lehet-e az eredményességhez, nem tudni, de tény, hogy a “napfény városa” az úszósportok egyik fellegvárának számít.

Az egyesület megállapodást kötött a sportiskola vezetésével, hogy a MISI átveszi az úszócsoportot, aminek az értéke meghaladta a hatmillió forintot. Az volt a kitétel,hogy a sportolókat továbbra is Kollár Zoltán eddze. Januárban az iskola vezetése átvette a csoportot, de a megállapodás szerint az edzőt csak májustól fizette volna, a fennmaradó négy hónap a nevelő egyesületet terhelte. Őt tehát továbbra is a Club Laguna fizette úgy, hogy a gyerekek már a MISI színeiben versenyeztek. Kollár Zoltán végül múlt év októberében elszerződött Miskolcról, úgy, hogy öt hónapon keresztül nem kapott fizetést a sportiskolától.

Elhangzott még: múlt év december végén ügyvédi felszólítást kapott az egyesület, hogy a 2011 szeptember és december közötti időszakra fizesse meg a duplájára emelt pályabérleti díjat, ami 2,6 millió forintra rúg. Az összegről megpróbáltak megállapodni a MISI vezetőjével, de nem jártak eredménnyel. Zsiga Marcell alpolgármester a fórumon elmondta: a város összességében 60 milliárdos adósságállománnyal rendelkezik, és az úszás feltételeinek biztosítsa évi 240 millió forintot jelent a város költségvetésében. Mivel a látványsportok támogatására nyílik lehetőség a TAO-n keresztül, a városvezetés ezért preferálja a vízilabdát a futball és a jégkorong mellett, az így befolyó pénz csökkentheti a 240 milliós költséget.

A fórum résztvevői szerint a legnagyobb probléma, hogy nincs kommunikáció a MISI vezetése és az egyesület között, a versenyúszók pedig mostoha körülmények között, gyakorlatilag megszokott edzőjük nélkül készülnek a versenyekre. Azt javasolták, hogy az alpolgármester segítsen kiépíteni a kommunikációs csatornát az iskolavezetés felé, és hogy ha lehet, a versenyúszók számára szerezzenek egy hozzáértő edzőt - első körben próbálják meg visszahívni Kollár Zoltánt -, addig pedig a csapat edzője Hutkai Dániel legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában