Helyi közélet

2012.12.30. 17:51

Nem engednek a jegyáremelésnek

Tiszaújváros - Tiszaújváros önkormányzata elutasította a Borsod Volán Zrt. jegyáremelési tervét a helyi autóbuszközlekedés járatain.

Tiszaújváros - Tiszaújváros önkormányzata elutasította a Borsod Volán Zrt. jegyáremelési tervét a helyi autóbuszközlekedés járatain.Tiszaújváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási feladatainak ellátására vonatkozó pályázat elbírálása során úgy döntött, hogy a Borsod Volán Zrt. által benyújtott ajánlat megismerése nyomán a pályázatot eredménytelennek nyilvánította. Az elkövetkező két évre a feladat ellátásával a Borsod Volán Zrt.-t - a korábbi szolgáltatót - bízzák meg, ám - mint az év utolsó - december 27-én megtartott - rendkívüli képviselő-testületi ülésén kiderült, a személyszállítási vállalat eredeti jegyárlképzeléseivel nem értenek egyet.

Már az egyeztetések során megfogalmazták azt az önkormányzati szándékot, hogy a lakosságot terhelő menetjegy és bérlet árak emelésének mértéke – ahogyan az a pályázati kiírásban is megfogalmazásra került – lehetőség szerint ne haladja meg az inflációs mértéket. Az önkormányzat ezen feltétel teljesítése érdekében a pályázati kiírásban meghatározott 12 millió forintot meghaladó mértékű támogatást is hajlandó biztosítani, amennyiben az szükséges.

Tiszaújváros helyi autóbusz-közlekedését elsősorban Tiszaszederkény városrészben és a Tiszapart városrészben élők érdekében szükséges fenntartani. Az önkormányzat mindig arra törekedett, hogy egyenrangúként kezelje a különböző településrészen élőket. Az ott élő emberek számára az alapellátás feltételei biztosítottak, de napi problémájuk az autóbusszal történő iskolába, munkába járás, a bevásárlás, a szakorvosi ellátás igénybevétele, a hivatali ügyintézés. Mindehhez szükséges számukra, hogy valamilyen módon be tudjanak jutni a városközponti részbe. Ennek érdekében a helyi autóbusz-közlekedést úgy kell megoldani, hogy az lehetőség szerint minél olcsóbb és az igényeikhez igazodó legyen.

A teljesárú vonaljegy Borsod Volán által javasolt 160 forintról 200 forintra történő 25 százalékos emelésével az önkormányzat nem értett egyet. A bérletek áremelésének 5,2 százalékos mértékét viszont elfogadták. Az önkormányzat számára a teljesárú vonaljegy árának 6,2 százalékkal, legfeljebb 170 forintra történő emelése elfogadható.

A kisebb jegyáremelés fejében a tiszaújvárosi önkormányzat hajlandó nagyobb összeggel, előzetes kalkulációk szerint évente 15,6 millió forinttal támogatni a társaságot a feladatellátásban. Az önkormányzat döntése nyomán megkötendő szerződés új közlekedési tarifái azonban csak 2013 februárjától lépnek életbe, mert a jogszabályok szerint az életbe lépés előtt harminc nappal közzé kell tenni a tarifaváltozásokat.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában