Helyi közélet

2012.11.03. 18:51

"Megyénk Magyarország zászlóshajója"

Miskolc - „Magyarország jövője múlik azon is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sikerül e végrehajtani az elképzeléseket.” Interjú Dr. Mengyi Rolanddal, a megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossal.

Miskolc - „Magyarország jövője múlik azon is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sikerül e végrehajtani az elképzeléseket.” Interjú Dr. Mengyi Rolanddal, a megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossal.Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági fejlesztését koordináló miniszteri biztossá nevezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter dr. Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt, a megyei közgyűlés elnökét. A kinevezés 2012. október 15-től 2013. április 14-ig tart.

A hír olvastán azonnal kérdések özöne fogalmazódik meg. Van-e hasonló más megyében? Miért "csak" fél évre szól a kinevezése? Mivel foglalkozik a miniszteri biztos?

Dr. Mengyi Roland: Nincs tudomáson róla, hogy más megyében működne ilyen miniszteri biztos, de az igazat megvallva nem is foglalkoztam a kérdéssel, tekintve, hogy nekem Borsod-Abaúj-Zemplén megye jövőjével kell törődnöm. Törvény írja elő, hogy miniszteri biztos fél évre nevezhető ki, amely megbízatás szükség esetén meghosszabbítható. Meggyőződésem, hogy a megye gazdaságának koncentrált fejlesztése folyamatos és több éves munka kell hogy legyen, de fél év alatt is nagyon sok mindent meg lehet tenni és mindent meg is kell tenni az elképzelések megvalósítása érdekében.

Korábban is voltak már próbálkozások a megyei gazdaság fellendítésére. Mit lehet most tenni ebben?

Dr. Mengyi Roland: Szerintem az ország gazdaságának jövője, így Magyarország jövője múlik azon is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sikerül e végrehajtani az elképzeléseket. Nem túlzás kijelenteni, hogy a megye az ország zászlóshajója.

Voltak már korábban is miniszteri biztosok a megyében. Mennyiben más az ön megbízatása?

Dr. Mengyi Roland: Nem ágazati jellegű a megbízatásom, hanem területi alapon szervezett és kiterjed minden olyan területre, amely segítheti a gazdaság fejlesztését. Ahhoz, hogy az intézkedések hatékonyak lehessenek szükség volt a végrehajtói pozíció – a mi esetünkben - a miniszteri hatáskör területi delegálására. Ezáltal az egyes gazdasági partnerekben nagyobb a bizalom, mert közvetlenül egy kormányzati elképzelést közvetítő szereplővel tárgyalhatnak. A világgazdasági válság kitörése is bebizonyította, hogy az a gazdaságszervezés, pénzügyi szervezés, amely addig működött a világban az nagyon törékeny. Egy teljesen új, a piaci kihívásokra gyorsan reagáló modelleket, fejlesztési struktúrákat kell építeni.

Ön a megyei közgyűlés elnökeként eddig is a gazdaságfejlesztés egyik frontembere volt. Miben változik a munkája miniszteri biztosként?

Dr. Mengyi Roland: Ilyen szemszögből nagyon sok új elem nem lesz a munkámban. Azaz nem fogok új szervekkel kapcsolatba kerülni, nem fogok új elképzeléseket kidolgozni, hiszen az elmúlt időszak is arról szólt, hogy megpróbáltuk a lehető legjobb fejlesztési irányokat meghatározni. De, amiben hiszek az az, hogy a kormányzati támogatás lényegesen meg fogja gyorsítani ezeknek az eredményeknek, ezeknek a céloknak az elérését, a koordináció hatékonyságát. Az eddig kidolgozott fejlesztési irányok viszont most koncentrált formában jelennek majd meg.

A megyei közgyűlés által is tárgyalt stratégiai alapvetések között kiemelt helyen szerepel a megye szabad vállalkozási zónává minősítése. Ez mit jelentene?

Dr. Mengyi Roland: Természetszerűen vannak átfedések megyei önkormányzat stratégiai alapvetése és a mostani elképzelések között. Egyik elem valóban a szabad vállalkozási zóna. Én azonban nem feltétlenül ragaszkodnék ahhoz, hogy szabad vállakozási zónának egy földrajzilag körbehatárolt területet nevezzünk. Innovatív elképzelés ezen túl az egyfajta különleges vállalkozói övezet, egy kiemelt iparág szabad vállalkozási zóna, de a jövedelmezőség, az adóképesség vagy nettó árbevétel is lehet szempont a kiválasztásban.

Azt látjuk a megye egyik nagy problémájának, hogy nincs felkészülve a befektetők fogadására.

Az ide érkező befektetőt három dolog érdekli. Az egyik az adókörnyezet. A magyar adókörnyezet versenyképes, de ha hozzá tudjuk tenni a szabad vállalkozói zóna által biztosított kedvezményesebb adókörnyezetet, akkor a versenyben győztes lehet. A másik a szakképzett munkaerő. Megyénk óriási versenyelőnnyel rendelkezik, hiszen jelentősek a nehézipari hagyományai, és még vannak munkaképesek szakembereink. Megyénkben 70 ezer olyan jelenleg munkanélküli ember is él, akit azonnal munkába lehet állítani. És itt van a megye összes szakképző intézete és egy nagy egyetem, amelyet átállítunk olyanra, hogy hatékonyan tudjon reagálni a piacra és gyorsan kielégíteni a befektetők munkaerőigényei. És a harmadik az energiaköltség. Mi erre is fel vagyunk készülve, mert birtokában vagyunk a hatékony technológiáknak, rendelkezésünkre áll az ásványi vagyon, amelyből energiát tudunk nyerni és amivel akár meg tudjuk felezni egy vállalat energiaköltségét.

És mit tud tenni a képzett szakembereink elvándorlása ellen?

Dr. Mengyi Roland: Olyan környezetet kell kialakítani, hogy egyetlen fiatalnak se kelljen elmennie a megyéből máshová dolgozni. Nagyon fontos társadalmi probléma is ez, hiszen a családok széthullanak, ha egy nagyszülőnek, hogy sokszáz kilométert kell utaznia, hogy lássa az unokáját. Ha a családok, mint a társadalom építőkövei nem lesznek egységesek akkor nem áll rendelkezésre a lelkület, amely az építkezéshez elengedhetetlen. Mert hit nélkül, nincs siker sem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában