Helyi közélet

2012.11.14. 18:06

Kibővült Szentsimon "kisközség" templomkertje

Ózd-Szentsimon - Szentsimon település nevezetessége az Árpád-kori katolikus templom, amelynek kertje önkormányzati és egyházi segítséggel 2012. novemberében kibővült, visszanyerve az eredeti területét, amelyet korábban megnyírbáltak. Ez a változás szükségessé tette egy új kerítés létesítését.

Ózd-Szentsimon - Szentsimon település nevezetessége az Árpád-kori katolikus templom, amelynek kertje önkormányzati és egyházi segítséggel 2012. novemberében kibővült, visszanyerve az eredeti területét, amelyet korábban megnyírbáltak. Ez a változás szükségessé tette egy új kerítés létesítését.A kerítés az 1910-es minta alapján készül el, mint azt Kovács Bélától az egyháztanács tagjától megtudtam. A beruházás három millió forintba kerül.

Szentsimon egykor önálló község volt, 1979 január 1-jével egyesült Ózd várossal. Trianon előtt Gömör vármegye egyik legdélibb fekvésű településeként élte napjait. Árpád-kori temploma 2014-ben lesz 800 éves. A templomban van a mai Magyarország legrégibb festett mennyezete 1650-ből. Nagy értéke az 1300-ból és 1423-ból származó freskó is.

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában