Helyi közélet

2012.11.24. 17:21

„Nemzeti kincsünk a magyar nóta”

Felsőzsolca - Bár vannak, akik nem tartják elég értékes zenei műfajnak a magyar nótát, mégis létezik hazánkban egy széles réteg, mely kedveli ezeket a dalokat, sőt olyanok is akadnak, akik szövetségbe tömörülve azt tűzték ki célul, hogy megmentsék a magyar nótákat az utókor számára.

Felsőzsolca - Bár vannak, akik nem tartják elég értékes zenei műfajnak a magyar nótát, mégis létezik hazánkban egy széles réteg, mely kedveli ezeket a dalokat, sőt olyanok is akadnak, akik szövetségbe tömörülve azt tűzték ki célul, hogy megmentsék a magyar nótákat az utókor számára.Országos konferenciát és gálaműsort rendezett szombaton Felsőzsolcán a Magyar Nótások Országos Szövetsége és az Együtt Felsőzsolcáért Egyesület keretein belül működő Nótaszerzők és Énekesek Észak-magyarországi Csoportja. Fehér Attila, az esemény főszervezője lapunknak elmondta: a szövetség egy éve alakult, melynek tagja az ország minden nótaénekeseket és -szerzőket felkaroló csoport, így a felsőzsolcai is. Legfőbb céljuk, hogy ezek a csoportok kapcsolatot tarthassanak egymással, időnként beszámoljanak tevékenységükről, elért eredményeikről, utánpótlást neveljenek a műfajnak, valamint hogy támogassák a szerzőket és előadókat.

– A magyar nóta annak ellenére, hogy 200 éves múltra tekint vissza, nem kapja meg a kellő megbecsülést – mondta Fehér Attila. – Sokan lebecsmérlően beszélnek róla, pedig nagy nemzeti kincsről van szó. A magyar nóták dallamvilágát tekintve széles skálán mozognak a népdaloktól egészen az operettekig. Sajnos az utóbbi időben kiment a műfaj alól a média, valamint a támogatás is, és mint Magyarországon általában a kultúrát, a magyar nóta előadóit és szerzőit is a pénzhiány jellemzi.

A főszervező hozzátette: a magyar nótákat ma is sokan kedvelik, ennek egyik bizonyítéka, hogy a szombati nótagálára több mint 450-en váltottak jegyet. De vannak olyanok is, akik nemcsak hallgatják, de maguk is szívesen éneklik a dalokat, sőt nótaszerzéssel is többen foglalkoznak a megyében. Fehér Attila maga is zenekedvelő és -értő ember. Több mint tíz évig hegedült, és a Felsőzsolcai Népdalkör alapítója. Megjegyezte: a magyar nóták szerepe azért is fontos, mert sok ember életérzésének felelnek meg és zenei igényét elégítik ki.

A konferencia Tóth Lajos polgármester köszöntőjével kezdődött, majd dr. Szalay István egyetemi tanár tartott előadást „A magyarnóta-énekesek és szerzők feladatai a nóták terjesztésében” címmel. Ezt követően Siska András, a Magyar Nótások Országos Szövetségének elnöke adott tájékoztatást a szövetség elnökségének munkájáról. Délután módszertani bemutató várja az érdeklődőket: Sarkadi László zenetanár tart bemutató foglalkozást a felsőzsolcai általános iskola tanulóinak segítségével. A napot gálaműsor zárja, melyen az ország különböző részeiből érkező nótaénekesek, zenekarok, egyesületek előadói lépnek föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában