Helyi közélet

2012.11.26. 10:07

119 település 270 utcája

Budapest - Meg kell változtatni a 20. századi önkényuralomhoz kapcsolódó közterületi elnevezéseket.

Budapest - Meg kell változtatni a 20. századi önkényuralomhoz kapcsolódó közterületi elnevezéseket.Korábban beszámoltunk róla, hogy egy kétharmados törvény szerint 2013. január 1-től meg kell változtatni azon közterületek elnevezéseit, amelyek a 20. századi önkényuralmi rendszerhez köthetőek. Akkor feltettük a szakminisztériumnak a kérdéseinek, amelyre most kaptunk választ a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH).

270 utcanév

Ezek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 119 települést érint a névváltozás, összesen 270 utcanévvel. A törvény 2013. január 1-jével lép hatályba. A rendelkezések alapján a helyi önkormányzatoknak eddig kell felülvizsgálni a közterületeik és közintézményeik elnevezését.

A megyei kormányhivatal lesz jogosult arra, hogy a helyi önkormányzatok feletti törvényességi felügyeleti jogkörének keretében a vizsgálatot lefolytassa. Amennyiben a kormányhivatal a helyi önkormányzat mulasztását észleli, elsődlegesen a megfelelő határidő kitűzésével arra fogja felhívni a mulasztó helyi önkormányzatot, hogy tegyen eleget a törvényben meghatározott kötelezettségének.

A kormányhivatal a törvényességi felhívás eredménytelen elteltét követően alkalmazhat majd egyéb törvényességi felügyeleti eszközöket is – végső esetben akár a helyi önkormányzat jogalkotási-, illetve határozathozatali kötelezettségét is pótolhatja.

Mibe kerül?

Kíváncsiak voltunk arra, azoknak a lakosoknak a költségeit, akik az okmánycserék miatt más településekre kell elutazniuk ezeket az ügyeket elintézni, megtéríti-e az állam valamilyen formában?

A KEK KH szerint az új rendelkezés biztosítja az érintett lakosok számára, hogy a kérdéses esetben az új lakcímkártya kiállítása érdekében ne kelljen a járási hivatalba utazniuk, hanem a járási hivatal az új lakcímkártyát hivatalból kiállítja és megküldi számukra. Ezáltal az érintett lakosok részéről költségigény nem merül fel, a lakcímkártya kiállítása pedig tárgyánál fogva illetékmentes ebben az esetben.

A KEK KH-nál jelenleg nem áll rendelkezésre arról adat, hogy az említett általános illetékmentesség az államnak milyen összegbe fog kerülni, ez a lecserélendő utcanevek kiszűrése után válik ismertté.

ÉM-BG


Kapcsolódó cikk:

Tiszakarád, Cigánd - Nem maradhatnak meg a 20. századi önkényuralomhoz köthető köztéri elnevezések.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában