Helyi közélet

2012.09.12. 13:18

Recepttárlat a széphalmi múzeumban

Sátoraljaújhely-Széphalom - Receptkönyveket gyűjt a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma.

Sátoraljaújhely-Széphalom - Receptkönyveket gyűjt a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma.A széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma küldetése, hogy ösztönözze az anyanyelvi kultúra kincseinek megőrzését, átörökítését és az egymást követő nemzedékek kulturális kapcsolattartását.

Kézzel írás

A Kazinczy földjén, Széphalmon álló intézmény kiemelt feladatának tartja a kézzel írás népszerűsítését. A kézzel írás személyiségformáló hatása, gondolat- és lélektükör volta mellett a nyelvi öröm egyik forrása.

A nyelvmúzeum 2012. október 27-én (Kazinczy Ferenc születése napján) külön rendezvényt szervez a kézzel írás jegyében. Az eseményre kiállítással is készülnek: régi, kézzel írott receptkönyveket mutatnak be az érdeklődőknek.

A különleges zamatú, olykor megsárgult papírokon sorakozó, szívvel és lélekkel, ételt és áldást osztó kézzel leírt receptek, a családok évtizedeken át használt-dédelgetett és útravalóul tovább-továbbadott „varázskönyvei” írásbeliségünk jelentős emlékei, táplálkozási, néprajzi és nyelvi értékek őrzői.

A múzeum munkatársai kérik, aki teheti, küldje el vagy vigye be a Magyar Nyelv Múzeumába régi, kézzel írott receptkönyvét, így ossza meg másokkal is családja ételes-italos titkait, és egyszersmind segítse a kézzel írás népszerűsítését. A receptkönyveket a kiállítás idejére (egy hónap) vagy örökbe is szeretettel fogadják.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában