Helyi közélet

2012.09.27. 18:58

Lakásfókusz: a devizahitelesek alapvetően tájékozatlanok a különféle megoldásokról

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Lakásfókusz ingatlanpiaci blog felmérése szerint a devizahitelesek alapvetően tájékozatlanok a különféle megoldásokról, amelyek fizetési nehézség esetén helyzetük rendezését lehetővé tennék.

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - A Lakásfókusz ingatlanpiaci blog felmérése szerint a devizahitelesek alapvetően tájékozatlanok a különféle megoldásokról, amelyek fizetési nehézség esetén helyzetük rendezését lehetővé tennék.

A Lakásfókusz tájékoztatása szerint az 500 devizahitelest érintő reprezentatív felmérésből kiderült, hogy az adósok gyakorlatilag csak két megoldást ismernek: az árfolyamgátat és a fizetési átütemezést a bankkal történő megállapodás alapján.

A válaszok alapján a fizetési gondokkal küzdő devizahitelesek elsősorban az állam segítségében bíznak, illetve abban, hogy a bankoktól további haladékot kaphatnak. Egy százaléknál is kevesebben említettek maguktól olyan megoldásokat, amelyekben komolyabb áldozatot kellene vállalnia az adósnak.

A válaszadók 20 százaléka szerint nincs valós lehetőség nehéz helyzetük megoldására, az általános elkeseredettség mellett azt is jelentheti, hogy az adósok egy része nem is próbál aktívan tájékozódni a rendelkezésre álló eszközök között.

A felmérés rámutat: a devizahiteleseket rövid távú szemlélet jellemzi, olyan, hosszú távon is megnyugtató megoldások, mint például a kisebb ingatlanba költözés, vagy az albérlet, nem részei a köztudatnak.

Eltérések mutatkoztak a devizahitelesek által adott különböző válaszok között a lakóhelyük földrajzi elhelyezkedésének függvényében.

Az Északkelet-Magyarországon élők az átlagot meghaladó mértékben érzik úgy, hogy nincs reális alternatíva a problémáik megoldására, ami mutatja, hogy ezen a környéken lehet a legégetőbb a bajba jutott devizahitelesek problémája.

A bankkal kötött fizetési átütemezésben a leginkább az Észak-Dunántúlon lakók bíztak, közel 25 százalékuk említette ezt a lehetőséget, míg az országos átlag 20 százalék volt, legkevésbé pedig Északkelet-Magyarországon, itt kevesebb mint 18 százalékuk említette meg ezt lehetséges megoldásként.

Az árfolyamgátat mint potenciális megoldást legnagyobb arányban Dél-Dunántúlon, Délkelet-Magyarországon, illetve a közép-magyarországi régióban lakó devizahitelesek említették meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában