Helyi közélet

2012.09.27. 14:53

Jól halad a törvényszéken az ITC-ügy újratárgyalása

Miskolc - Javában zajlik az ITC-ügy újbóli tárgyalása a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra vezette tanácsa előtt. Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, a Debreceni Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a Miskolci Törvényszéket a Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi alelnökét és Madzin Tibort, Onga polgármesterét is érintő büntetőügyben.

Miskolc - Javában zajlik az ITC-ügy újbóli tárgyalása a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra vezette tanácsa előtt. Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, a Debreceni Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a Miskolci Törvényszéket a Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi alelnökét és Madzin Tibort, Onga polgármesterét is érintő büntetőügyben.A táblabíróságra azután került az ügy, hogy valamennyi vádlott fellebbezést nyújtott be a rá kirótt elsőfokú ítélet ellen. Mint ahogy arról akkoriban beszámoltunk, Gergely Zsoltot megyei bíróság hat év letöltendő szabadságveszésre ítélte, mert bizonyítottnak találta, hogy 2007-ben a megyei közgyűlés alelnökeként áron alul akarta eladni a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) épületét, és hogy ennek fejében az egyik vállalkozótól harminc millió forinttal olcsóbban vásárolt meg egy építési telket, amin egy háromnegyed részben felépített ház is állt. Az üzlet végül azért hiúsult meg, mert a megyei közgyűlés elállt eladási szándékától, Gergely Zsolt pedig felbontotta a házra kötött szerződését. A bíróság ennek ellenére mellékbüntetés gyanánt 43 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben. Onga polgármesterét pedig abban találta bűnösnek a bíróság, hogy az ITC-ügyben érintett, és a község határában kamionparkolót, benzinkutat és panziót építeni szándékozó vállalkozók közül kettőtől pénzt fogadott el az építkezés feltételeinek biztosításáért. Madzin Tiborra öt év szabadságvesztést rótt ki bíróság. A két politikus azóta is folyamatosan hangoztatja ártatlanságát.

A vád ugyanaz, mint korábban

Az ügyészség a korábbival megegyezően nyújtotta be a vádat az ügy öt érintettjével szemben. A megismételt perben a törvényszék újra lefolytatja a bizonyítási eljárást.

A szerdai tárgyalási napon tanúkat hallgatott meg a tanács, mások mellett az ongai építési hatóság előadóját, aki miután ismertette az engedélyeztetési procedúra lépéseit, Madzin Tibor kérdéseire válaszolva elmondta: eddig a polgármester szakmai ügyekbe nem szólt bele, soha nem utasította, hogy valamilyen, a szakmai szabályokkal ellentétes dolgot tegyen vagy ne tegyen.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában