Helyi közélet

2012.09.19. 20:48

Jameson CineFest - "Hát, ez nem egy Harry Potter"

Miskolc - Az Utánam, srácok! egykori szereplői közül Berkes Gabriella és Jelisztratov Szergej volt kedden a CineFest vendége.

Miskolc - Az Utánam, srácok! egykori szereplői közül Berkes Gabriella és Jelisztratov Szergej volt kedden a CineFest vendége.Igen, jól emlékszik az az Olvasónk, aki arra tippel az "Utánam, srácok!" című gyermekfilm-sorozat kapcsán, hogy ez az az alkotás, amely Miskolcon játszódik, és egy részét Miskolcon is forgatták.

- Az egyik legjobb, ha nem legjobb magyar ifjúsági film az "Utánam, srácok!"- fogalmazott az 1975-ben készült filmsorozat néhány szereplőjének keddi Miskolcra "csábítása" kapcsán Balogh Attila ötletgazda, koordintátor, szervező, az Átjáró Egyesület tagja.

A CineFesten ugyanis levetítettek kedden (és szerdán is) egy-egy epizódot a ma már legendás sorozatból, majd az egykori gyerekszereplők közül Berkes Gabriellával és Jelisztratov Szergejjel találkozhattak, beszélgethettek az érdeklődők. Sőt! A 70-es évek talán legnagyobb gyereksztárját, az Egyesült Államokban élő Kovács Krisztiánt - aki jelenlegi életéről semmit sem volt hajlandó elárulni - kihangosított telefonon keresztül hallhatták a jelenlévők.

- A lányom is látta azokat a filmeket, amelyekben szerepeltem. Bennem semmit nem mozgat meg, indifferens számomra - mondta Kovács Krisztián. - Amikor ezeket a filmeket nézem leginkább az a fontos nekem, hogy látom Szergejt, Gabit és a többieket. Azaz miattuk jelent sokat. Az a világ például szebb volt, s nem azért mert kommunista lennék. Nem! Csak éppen a mostani, fogyasztói társadalmat nem annyira szeretem... Akkoriban éjjel 2-kor még lehetett például Budapesten sétálni és nem történt bajunk. Most nem biztos, hogy így lenne...

Más volt

Az Államokban élő egykori szereplő elárulta azt is, hogy keveset volt a film forgatása alatt Miskolcon, de nagyon kedvelte, kedveli a várost.

Jelisztratov Szergej arra is emlékezett, hogy az Egyetemvárosban laktak a forgatás idején és egy pszichológus vigyázott rájuk. "Emlékszel Krisztián az autópályára?" - kérdezte barátját. "Éjjel 11-ig játszottunk az autókkal!" Krisztiánnak ekkor már rémlett valami. Berkes Gabriella azonban arra tisztán emlékezett, hogy amikor volt jelenete, akkor autó jött elé az iskolához.

Talán mindent kifejezett Jelisztratov Szergej azon mondata, amelyet az epizód levetítése után mondott Berkes Gabriellának: "hát, ez nem egy Harry Potter".

- Más volt akkor a televíziós kultúra, a mozi - fogalmazott. - Hétfőn nem volt adás, egyébként meg volt egy darab csatorna. Összehasonlíthatatlan.

Mindezek ellenére, vagy talán éppen ezért sztárok voltak abban a korban is az "Utánam, srácok!" szereplői. Ugyanúgy felismerték őket az utcán, és adtak autogramot, mint a mai sorozatszínészek.

- Nekem boldog gyerekkorom volt - jelentette ki ennek kapcsán is a filmben Méri szerepét megformáló művész. Jelisztratov Szergej ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy ő nem gyermekszínész volt, hanem gyermek szereplő.

- Hogy mit jelent számomra Miskolc? Az őszinteséget! A város mindig is a szívem csücske volt és marad - mondta az intézetben felnőtt, a korábbi években Magyarország legjobb vízisí és wakeboard oktatója.

Juhász-Léhi István




Miskolc - A sorozat egykori két gyermekszereplője, Berkes Gabriella és Jelisztratov Szergej is a CineFest vendége Miskolcon kedden és szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában