Helyi közélet

2012.09.26. 07:16

Felelőtlen madármérgezés Gesztelyben

Gesztely - Fokozottan védett parlagi sasok estek áldozatul a mérgezett csalinak.

Gesztely - Fokozottan védett parlagi sasok estek áldozatul a mérgezett csalinak.Feltehetőleg egy 3-4 éve betiltott talajfertőtlenítő szer okozott a táplálékláncon végigfutó mérgezést Gesztely határában. Mint Lontai László, az Aggteleki Nemzeti Park Zempléni Tájvédelmi körzetének természetvédelmi őre munkatársunknak elmondta, hétfőn délután két óra környékén a madártani egyesület tagjai értesítették a nemzeti park munkatársait arról, hogy Gesztely határában, a községtől két kilométernyire két elhullott kóbor kutya tetemétől nem messze négy holló hulláját, valamint két, még élő, de már nagyon rossz állapotban lévő fiatal parlagi sast találtak. A madárvédők a sasokkal azonnal állatorvoshoz indultak, de egyikük út közben, míg testvére az állatorvos kezei között múlt ki, a beadott ellenszer már nem tudta megmenteni a madár életét.

Lontai László elmondása szerint az idén nyáron kirepült, és a madártani egyesület által meggyűrűzött sas-testvérpár a megmérgezett kóbor kutyák teteméből fogyasztó hollókból evett. A kóbor kutyákat valószínűleg egy Karbofurán nevű, hazánkban éppen az ilyen jellegű mérgezések hatására évekkel ezelőtt betiltott talajfertőtlenítő szerrel átitatott csali végezhetett. A méreg erejére jellemző, hogy a hollók hulláját a kóbor ebekétől egy tíz méteres sugarú körön belül találták meg, tehát alighogy ettek a mérgezett dögből, elpusztultak.

Lontai László elmondta még: az ilyen jellegű mérgezésekkel általában az adott terület vadásztársaságai igyekeznek megszabadulni azoktól az állatoktól, amelyek ritkítják a vadállományukat, azzal sem törődve, hogy évente országszerte 50-60 védett ragadozómadár esik áldozatul a felelőtlenül elhelyezett csalinak. A nemzeti park az eset kapcsán természetkárosítás miatt feljelentést tett a Miskolci Rendőrkapitányságon, de Lontai László nem tűnt bizakodónak, mint mondta, hat éve, amióta szigorúan büntetni rendeli a törvény a hasonló eseteket, még senkit sem ítéltek el védett állatok megölése miatt. A madarak hulláját jelenleg a Budapesti Állatkertben vizsgálják a szakértők, ők állapítják majd meg az állatok halálának okát, és hogy pontosan milyen méreg végzett a fokozottan védett, egymillió forint természetvédelmi értétű parlagi sasokkal, és a szintén védelem alatt álló, 50 ezer forint természetvédelmi értékű hollókkal.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában