Helyi közélet

2012.09.28. 16:58

Arcok a megyéből - Övé az egész világ: Nagy Bendegúz Lóránd világutazó

Miskolc - Aki 7 nyelven beszél, és közel 80 országban járt már, a Földön bárhol otthon érzi magát.

Miskolc - Aki 7 nyelven beszél, és közel 80 országban járt már, a Földön bárhol otthon érzi magát.Nagy Bendegúz Lórándról nem elég, ha azt állítjuk, hogy világjáró, helyesebb, ha úgy fogalmazunk, a világot bejárt utazó. A Föld közel 80 országában járt már, figyelte az embereket, megismerte életüket, gondolkozásukat, és azt is megtapasztalta, hol és hogyan lehet segíteni és segítségre számítani. Ez utóbbi szempont különösen fontos számára, hisz kerekes székben ülve fedezi fel a távoli földrészeket, a legkülönösebb tájakat, és mint mesélte, csak technológiailag fejlett nyugati világról lehet azt állítani, hogy akadálymentes.

Eleinte biciklivel

Bendegúz Erdélyben született, és a gyermekkorát is ott töltötte. Családjával már ekkor is sokat kirándult. Tizenhét éves volt, amikor Magyarországra költöztek, és a felfedezés vágya egyre erősebb lett benne. Először Magyarországot járta be biciklivel, majd Európa számos országát. 1992-ben egy sajnálatos sportbaleset azonban kerekes székbe kényszerítette, de az utazástól ez sem vette el a kedvét. Egyetemistaként Svédországban tanult ösztöndíjasként rehabilitációs szakmérnöki szakon, majd San Franciscóban, Kaliforniában, a városházán dolgozott gyakornokként. Ezekről az évekről azt mondta: akkor tapasztalta meg, hogy ezekben az országokban nem két világ létezik, az ép és sérült emberek világa, hanem egy közös világ, ahol minden ember együtt tud élni.

Élmények, kalandok

Nagy Bendegúz közben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetemen az építészmérnöki szakot, majd újra sportolni kezdett. 1998-ban és 1999-ben megnyerte a rangos Stockholm maratont. Amint volt egy kis pénze, rögtön útitervet készített. Végigutazta Latin-Amerikát. Dél-Amerika számos országában is járt, aztán jött Afrika, majd a Közel-Kelet. Mint fogalmazott, minden ország más és más, és egy-egy földrészen belül is külön világokat lehet felfedezni. Kedvence Törökország, Norvégia és Lappföld, ami szerinte a Föld legszebb helye, „ott vannak Európa utolsó vadonjai”.

Rengeteg élmény és rengeteg kaland van a háta mögött: volt, hogy megbetegedett, és haza kellett jönnie, máskor a rendőrök elfogták és kitoloncolták, volt olyan ország, ahol igaz barátokra lelt, és olyan is, ahol az emberek babonából nem mertek hozzá szólni a kerekes széke miatt.

Még az ősszel újra útra kel, cél a Közel-Kelet és Kelet-Afrika.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában