Helyi közélet

2012.09.20. 15:32

Arcok a megyéből - A zsűri díjával tért haza

Miskolc - Amerikában is sikert aratott az a miskolci képzőművész, aki a CineFesten átadandó díjakat készíti.

Miskolc - Amerikában is sikert aratott az a miskolci képzőművész, aki a CineFesten átadandó díjakat készíti.Már a kezdetek óta, azaz kilenc éve, hogy Vágó István miskolci képzőművész készíti a CineFesten átadandó díjakat. Ha valaki tüzetesen megnézte az elmúlt vasárnap, Agneiszka Holland lengyel filmrendezőnek átadott életműdíjat, láthatja benne a tűzzománc képdíszítést, nos, az is István munkája.

– Teljesen rám bízzák, hogy milyen legyen a dísz, én pedig igyekszem valami filmkészítéssel kapcsolatos figurát készíteni rá – mondja. A film világa mindig is közel állt hozzá, a 80-as évek közepén az akkori moziüzemi vállalat dekoratőreként dolgozott. (Biztos sokan emlékeznek a mozik homlokzatára kitett plakátokra, azok is – többek közt – az ő munkái voltak.)

A fesztivál díjainak megalkotása azonban csak egyfajta kirándulás. Tűzzománc képeket készít már hosszú-hosszú évek óta, művészetét a tengeren túlon talán jobban el is ismerik, mint itthon. Nemrégiben tért haza Amerikából a Pittsburgh-ben megrendezett kulturális fesztiválról, ahonnan a zsűri díjával tért haza. 1998 óta szinte évente vesz részt amerikai művészeti fesztiválokon, és még sosem volt, hogy ne nyert volna díjat: a vegyes kategória első helyezését, a közönség díját, a fesztivál fődíját.

Itthon ritkán van kiállítása, főként vásárokra jár, ott ad el csatokat, fülbevalókat, különböző tűzzománc tárgyakat.

– Nehéz idő ez a művészekre – vallja, utal arra, hogy a gazdasági válságok idején a művészetekről mondanak le az emberek először. – Most kapálózom, mint majd’ minden pályatársam.

S meséli, ugyanez a helyzet Amerikában is, 1998 környékén még tejjel-mézzel folyó Kánaán volt az élet kinn, most – ez volt az első év – alkudtak a műveire a kiállításon.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában