Helyi közélet

2012.08.03. 19:17

Lesz valaha bánya Teresztenyén?

Teresztenye - Kutatófúrásra megkapták az engedélyt azok a cégek, amelyek Teresztenye közelében bányát nyitnának.

Teresztenye - Kutatófúrásra megkapták az engedélyt azok a cégek, amelyek Teresztenye közelében bányát nyitnának.Továbbra sem tudni, lesz-e bánya valaha Teresztenye közelében. A Miskolci Bányakapitányság ugyan megadta az engedélyt a kutatófúrásokra, mindkét cégnek, az Aranyboksa Kft.-nek és a Borsodszén Kft.-nek is. Dr. Izsó István, a bányakapitányság vezetője szerint ennél azonban több kell ahhoz, hogy bányát nyithasson valaki. „A kutatófúrásokra – többek között – azért van szükség, hogy kiderüljön van-e ásványi nyersanyag a földben, illetve gazdaságilag megéri-e annak a kitermelése ” – magyarázta. A két cégnek jövő márciusig el kell végeznie a kutatófúrásokat, majd egy zárójelentést kell beadniuk. Ezután lehet elindulni a bányanyitás irányába, melynek feltétele: a környezetvédelmi engedély, bányatelek megállapítása, majd a bányahatósági engedélyeztetés – sorolta. Azt is hozzátette: most még nem tudja megmondani, lesz-e ott bánya valaha.

Mivel az Aranyboksa Kft. ügyvezetője, Rónai Kálmán korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy halastavat szeretne nyitni a területen, most is megkerestük, azzal a kérdéssel, hogy akkor miért van szükség a kutatófúrásokra.

Majd levélben

„Négy évvel ezelőtt vásároltam meg azon a részen 11 hektárt, vendéglátós vagyok, az volt a célom, hogy üdülőközpontot építek ki, és ehhez épült volna a halastó. Majd kiderült, nem lehet, mert szénmező van a terület alatt, így nem adnak engedélyt. Azt javasolták nekem, kérjem meg szénkitermelésre az engedélyt. Ha kitermeltem, akkor épülhet oda halastó.” Rónai Kálmán arról is beszélt, hogy azért érik támadások, mert valakiknek az érdekeit sérti, azt nem mondta meg, kiét. Azt azonban hangsúlyozta: a terület nem tartozik a nemzeti parkhoz, és Teresztenyétől is csaknem 2 kilométerre található.

A Borsodszén Kft. vezetőjét, Molnár Györgyöt is kerestük, azt ígérte, kérdéseinkre levélben válaszol majd.

ÉM-NSZR


Teresztenye, Miskolc – Még sok megválaszolatlan kérdés van a Teresztenye határában tervezett bányanyitásig.

Teresztenye – Teresztenye határában hamarosan kutatófúrások kezdődnek. A helyiek tiltakoznak.

Teresztenye – A teresztenyiek nem hisznek a halastóban, bányát pedig végképp nem akarnak. 

Teresztenye, Szőlősardó – Lesz bánya Teresztenyén, vagy sem? A helyiek nem szeretnék, a vállalkozó azt mondja, ő fejleszteni akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában