Helyi közélet

2012.08.02. 09:21

Kevés, de jó minőségű

Borsod-Abaúj-Zemplén - Néhány észak-borsodi tábla kivételével befejeződött az aratás megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Néhány észak-borsodi tábla kivételével befejeződött az aratás megyénkben.

Volt, ahol csak két tonna, míg máshol 5,5–6 tonna búza is termett hektáronként a megyében. Ennek eredményeként a 64 ezer hektáron 3,7 tonnás átlagtermésről adhatnak számot a gazdák, szemben a korábbi évek 4-4,1 tonnájával. A hektikus terméseredmények az őszi aszály és a tavaszi esők számlájára írhatók, tudtuk meg Szabadfalvi Lászlótól, a B.-A.-Z. Megyei Agrárkamara titkárától, aki azt is elmondta, hogy a mélyebben fekvő területeken, a Taktaközben és a Bodrogközben például az aszályos években rendre jobb eredményeket regisztrálnak. Minőségét tekintve viszont sokkal jobb a búza, mint a korábbi években.

Szabadfalvi Lászlótól azt is megtudtuk: a repcét sújtotta leginkább az őszi aszály. Az elvetett terület alig 10 százaléka, mindössze 2500-2700 hektár volt betakarítható a 22 ezerből.

A szakember szerint a kevesebb termés miatt (a környező országokban is hasonlóan alakultak az eredmények) vélhetően jelentősen drágul majd a búza. És sajnos az állattenyésztés kerül nagyon nehéz helyzetbe, hiszen mind az abrak-, mind a tömegtakarmány kevés és drága lesz. Ez pedig magával vonhatja az alapvető élelmiszerek árának emelkedését is.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában