Helyi közélet

2012.07.24. 11:11

MIHŐ: a közös képviselő az illetékes

Miskolc - A MIHŐ Kft. nem jogosult a lakóközösségek döntésébe beleszólni, áll közleményükben.

Miskolc - A MIHŐ Kft. nem jogosult a lakóközösségek döntésébe beleszólni, áll közleményükben. A „MIHŐ Kft. ügyfélszolgálati előadói nem tudnak felvilágosítást adni a hőfelhasználási arányokkal és a korrekciós tényezőkkel kapcsolatban, mivel nem ismerik a lakóközösségek és a költségmegosztást végző cég közötti szerződéseket – tájékoztatta lapunkat a MIHŐ Kft. a távhőszámlákkal kapcsolatos panaszok kapcsán. Az ilyen irányú panaszokkal minden esetben a közös képviselőt, illetve a költségmegosztást végző céget keressék meg, írták közleményükben.

A MIHŐ Kft. az adott épület hőmennyiségét a lakóközösség döntése alapján osztja szét. A MIHŐ Kft. nem jogosult a lakóközösség döntésébe beleszólni.

A költségmegosztást végző, a lakóközösségekkel szerződést kötött legnagyobb cégek vezetőivel a MIHŐ Kft. felvette a kapcsolatot, akiktől az alábbi tájékoztatást kapta: Csak azoknál az épületeknél alkalmazzák az érintett kormányrendeletben foglalt korrekciós tényezőket, akik a 2011/12. fűtési idénytől kezdődően ezt az elszámolási módot választották, illetve azoknál az épületeknél, ahol a korábban megkötött szerződést erre módosították. Ahhoz, hogy a korrekciós tételeket a megfelelő lakásokban alkalmazzák, fel kell mérni az épületek lakásait érintő feltételek meglétét (például van-e a lakás alatt közület, pince). Ez a munka adott esetben hosszabb időt is igénybe vehetett, ami nem tette lehetővé, hogy a közös képviselő 2012. június 15-ére, határidőre leadja az épület lakásaira lebontott hőmennyiség kiértékelését.

A MIHŐ Kft. minden érintett lakóközösség számára javasolja, hogy alkalmazzák a 2012-2013 fűtési idénytől kezdődően a 104/2011. (VI.29.) sz. kormányrendeletben szereplő költségosztási arányokat, ami azt jelenti, hogy a jelenleg érvényben lévő költségosztó céggel kötött szerződésüket a rendeletben foglaltaknak megfelelően módosítsák, olvasható a közleményükben.

 A 435 ezres számláról

A közlemény utal lapunk múlt heti cikkére is, amikor arról számolt be, hogy egy miskolci, földszinten élő család 435 ezres elszámoló számlát kapott. A cikk kapcsán a MIHŐ Kft. azt írta, a számla kiküldése előtt felvették a kapcsolatot a költségosztást végző cég képviselőjével a túl magas számla miatt. Ők felhívták a lakóközösség képviselőjének figyelmét arra, hogy alkalmazzák a rendeletnek megfelelő felső korlátot. A lakóközösség képviselője azonban az általuk korábban leadott költségosztási arányok alapján kérte a MIHŐ-től a számlák kibocsátását.

A MIHŐ Kft. közleményében hangsúlyozta, mindent megtett a felhasználói érdekében, de további lépésekre nem jogosultak. 


Budapest, Miskolc - A szakügyvéd szerint országos szinten is rengeteg a panasz a távhőszámlák miatt.

Miskolc – Dr. Török Lajos szerint nem áll ennyi hőteljesítmény a számlán található összeg mögött. 

Miskolc – Megérkezett a távhős költségelszámolás: a földszintiek fizetik meg a fenti lakók fűtését.

Miskolc – Bár az idén már rendelet szabályozza, mégis sokan úgy érzik, igazságtalanok a távhődíjak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában