Helyi közélet

2012.07.04. 12:52

Jegyzet: Egyik kézzel ad, másikkal elvesz

<em>Az utóbbi napokban kaptunk hideget is, meleget is, mi munkavállalók. Vasárnap – lévén az július első napja – életbe lépett az új Munka törvénykönyve és bizony ember – pontosabban munkavállaló – legyen a talpán, aki elsőre (vagy akár másodikra) kiismeri magát a paragrafuscsomagban. Annyit azért sikerült belőle kisilabizálni már – és erre a hidegzuhanyra azért már felkészülhettünk –, hogy nem igazán a munkavállalók pártján áll, inkább a munkáltatók dolgát akarja megkönnyíteni. Azaz joggal érezzük, hogy munkahelyünk könnyebben veszélybe kerülhet.</em> <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>

Az utóbbi napokban kaptunk hideget is, meleget is, mi munkavállalók. Vasárnap – lévén az július első napja – életbe lépett az új Munka törvénykönyve és bizony ember – pontosabban munkavállaló – legyen a talpán, aki elsőre (vagy akár másodikra) kiismeri magát a paragrafuscsomagban. Annyit azért sikerült belőle kisilabizálni már – és erre a hidegzuhanyra azért már felkészülhettünk –, hogy nem igazán a munkavállalók pártján áll, inkább a munkáltatók dolgát akarja megkönnyíteni. Azaz joggal érezzük, hogy munkahelyünk könnyebben veszélybe kerülhet. Szaniszló Bálint jegyzeteEbbe a „hejdeszélesjókedvemvan” állapotba érkezett tegnap egy másik – melegnek szánt – bejelentés, amely szerint tízpontos munkahelyvédelmi tervet indít el a kormány: az elnevezéshez hűen a szó szoros értelmében meg akarja őrzni a munkahelyet, mégpedig: „a kedvezőtlen helyzetben lévő – 25 év alatti és 55 év felettieknél munkavállalók helyzetét kívánja javítani.”

Ez mind szép, ám nemcsak én állok értetlenül a módszer előtt. Miért nem lehet a munkavállalók helyzetét egben átgondolni és olyan jogszabályokat alkotni, amely eleve szem előtt tartja őket. Miért mindig az egyik kézzel adni, másikkal elvenni módszerét tartja mindenhatónak az épp aktuális kormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában