Helyi közélet

2012.07.13. 17:10

„Különutas” megoldással a barcikai szülészetért

Kazincbarcika - Elviszik az egészségügyi államtitkárságra az összegyűlt tiltakozó aláírásokat tartalmazó íveket.

Kazincbarcika - Elviszik az egészségügyi államtitkárságra az összegyűlt tiltakozó aláírásokat tartalmazó íveket.„Különutas megoldás” – így jellemezte Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere azt az önkormányzati döntést, ami annak ellenére, hogy az egészségügyi kormányzat megszüntette a kazincbarcikai kórházban a gyermekosztályt, mégis lehetővé teszi, hogy gyermekorvos legyen a szülészet elérhető közelségében. A döntésről a polgármester a kórház kilencedik emeletén, a tragikusan néptelen egykori gyermekosztályon tájékoztatta a helyi és a megyei sajtó megjelent munkatársait.

Szitka Péter először összegezte az eddig történteket: mint ahogy lapunkban már mi is beszámoltunk róla, a városi fenntartású kórházat május elsejével átvette az állam, majd július elsejével az egészségügyi reform keretében az addigi 180 aktív ágyból mindössze negyvenet meghagyva bezárták a szülészetet, sebészetet, gyermek- és intenzív osztályt, megszüntették a sürgősségi ellátást, és a belgyógyászat ágyszámát hetvenről negyvenre csökkentették.

A kórház bezárása élénk tiltakozást váltott ki a helybelikből és a környéken élőkből, a döntés ellen civil szervezetek politikamentes tüntetést szerveztek. A demonstráció másnapján egészségügyi szakpolitikusokból és a térség képviselőiből álló delegáció kereste fel a kórházat, és bejelentették: a szülészet 15 ággyal megmaradhat a kórházban, aminek az ágyszáma nemhogy csökkenne, de mégy nő is, mert a kazincbarcikai kórházba költöztetik az izsófalvai pszichiátriai szakkórház és betegotthont.

Mégis lesz gyermekorvos

Szitka Péter elmondta: szakmailag erősen kifogásolható, hogy a szülészeti osztályhoz nem kapcsoltak gyermekgyógyászati ágyat, mert császármetszésnél éppúgy jelen kell lennie újszülött szakellátásban jártas szakembernek, mint ahogy a csecsemő első vizsgálatát is csak gyermekgyógyász szakorvos végezheti el, de neki engedélyeznie azt is, hogy az újszülött hazatérjen édesanyjával. Az önkormányzat tehát pótolni igyekszik az egészségügyi kormányzat mulasztását; a „különutas megoldás” révén mégis lesz gyermekgyógyász a kórházban, mert a képviselő-testület elfogadta a polgármester előterjesztését, és az eddig a Május 1. úton működő II. számú gyermek háziorvosi rendelőt – dr. Trencsényi Pál gyermekorvossal együtt – beköltöztetik a kórház földszintjére.

Szitka Péter bejelentette még: csaknem 16 ezer hiteles, a kórház bezárása ellen tiltakozó aláírás gyűlt össze, amelyeket a jövő hét elején visznek el az egészségügyi államtitkárságra. A polgármester szerint ennyi ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni. A sajtótájékoztatón dr. Szatmári Zoltán főorvos elmondta: tisztában vannak vele, hogy az elmebetegségben szenvedők éppúgy segítségre szoruló beteg emberek, mint a más szervi bajjal rendelkezők, ezért nem ellenük, hanem a kórházba való beköltöztetésük ellen irányul a tiltakozás. Az ő állapotuknak nem használna, hogy a jelenlegi, nagy kerttel rendelkező izsófalvai épületből a Kazincbarcika szívében lévő kórház nyolcadik és kilencedik emeletére, rácsos ablakok mögé költöztetnék őket. Beköltöztetésük nem jó nekik, nem jó a városnak, és a kórházi betegellátást is veszélyeztetné, tette hozzá a főorvos.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában