Helyi közélet

2012.06.24. 11:18

Figyeljünk a gyerekekre a nyári szünidő alatt is!

Az iskolákban megszólalt az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. 

Az iskolákban megszólalt az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után * letudva az év végi vizsgák feszültségeit * gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak. A helyes közlekedésre nevelés fontossága kiemelt feladat egy társadalom életében. De vajon mi magunk is megteszünk-e mindent a gyermekek biztonsága érdekében, hiszen ők a legvédtelenebbek. A Rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre. Sok éves tapasztalat mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból adódóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így is legyen a Rendőrség is igyekszik segítséget nyújtani. Mindenek előtt fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni.

A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben tragédiáját. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk. Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait! Pl. hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni egyedül. A felnőtt gépjárművezetőket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó *csemetékre*! Tudjuk, és látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal *lődörgő* gyermek, aki * az említett veszélyeken túl * könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az idegen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik. A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkozhatnak. Utazás előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira. Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a szabályokat. Akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeken fürödjenek. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be. 

Bűnmegelőzési tanácsok iskolai szünidőre

A fiatalok körében történő kábítószer-fogyasztás megelőzése egész éves odafigyelést igényel. Azonban a nyári szezonban, amikor a gyermekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, a baráti társaság lendülete esetleg hamarabb vezeti el őket a drogok kipróbáláshoz. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, és napjaink veszélye, a kábítószer is hamarabb érheti el őket! Az alkohol, dohányzás, kábítószer nagy kihívást és súlyos veszélyforrást jelent gyermekek számára. A fiatalok az első kortyot, első cigarettát, kábítószeres tablettát az esetek döntő többségében nem idegen személytől, hanem valamilyen bulin barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják. A magányos, csavargó gyermekek, fiatal bűnöző csoportok áldozataivá is válhatnak, akiket meglopnak, kirabolnak. A fiatalok sok esetben követnek el rongálást, garázdaságot és más bűncselekményeket. Egy másik problémakör az eltűnés, illetőleg a csavargás.

Ilyenkor a gyermekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Ezen esetekben - amikor teljesen magukra maradnak * nagyobb arányban ki vannak téve bűncselekmény elkövetésének, azonban a sértetti pozíció mellett - miután a zsebpénz már elfogyott - akár elkövetővé is válhatnak. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket, hiszen könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet. Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (pl.: a pontos idő megtudakolása) a mobiltelefonja átadását próbálja elérni, javasoljuk, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatás, zeneszerkesztés, játék, telefonálás). Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, úgy minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, ne szégyenlősködjenek, próbáljanak meg higgadtak maradni. Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit.

Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balasetmegelőzési Bizottság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján 

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda     

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában