Helyi közélet

2012.05.10. 19:56

Parkolás Miskolcon a város napján

Miskolc - Május 11-én a parkolás a Régió Park Kft-hez tartozó parkolókban ingyenes. Május 12-én pedig a szombati rend szerint alakul a parkolás.

Miskolc - Május 11-én a parkolás a Régió Park Kft-hez tartozó parkolókban ingyenes. Május 12-én pedig a szombati rend szerint alakul a parkolás.

A Miskolc Holding Zrt. az idei Város napján interaktív programmal várja az érdeklődőket. A Városház téri nagy parkoló egy részében „állít ki” a tagvállalatainál jellemző járművekből, amelyeket az érdeklődők megnézhetnek és a járművek szakértőitől tájékoztatást kaphatnak azok működéséről, a tagvállalat és a város életében betöltött szerepéről. Hiszen ezeket az autókat, járműveket, gépeket szinte nap mint nap látjuk, találkozunk velük az utcákon, de sokszor nem tudjuk, hogyan, mi módon működnek, milyen feladatokat látnak el.

Múlt, jelen, jövő

A kiállított járművek, gépek között éppúgy megtalálható majd a múlt, mint a jelen és a jövő is.

A múltat képviseli majd például az Ikarus 31-es veterán busz és a szintén veterán Tűzoltó (locsoló) autó. Az Ikarus 31-es típusú veterán buszból Miskolcon 16 db közlekedett 1957-1966 között. Az Ikarus 31 a gyár egyik univerzális típusa volt, a gyártás az ötvenes évek végétől a hetvenes évek elejéig tartott. Ez a jármű 1959-ben készült, 2004-ben került az MVK Zrt-hez „roncs” állapotban, de a szakemberek gondos munkájának köszönhetően, a restaurálás során a felújított vázra 90 százalékban az eredeti lemezek kerültek vissza, így igazi kuriózum.

Skoda Liaz 8 hengeres „nyugdíjas” tűzoltó autó, amely képes vizet tárolóból felszívni és vezetékes rendszerről egyaránt tölteni. Hőségriadó esetén az aszfaltburkolat és a villamos sínek locsolására alkalmas, faültetés, virágültetés időszakában kertészeti célú locsolásra is használják.

A jelenre, és már kicsit a jövőre is bőven lesznek érdekes példák. Ilyen az ipari kamerás autó, a jószerével csak télen látható hókotró, vagy a „kukás autó”, de lesz füstköd generátor és a Grundomat földrakéta is. És hogy mit lehet tudni róluk?

E két utóbbi közül a ködfejlesztő berendezés egészségre ártalmatlan petróleum származékból készít fehér színű ködöt, amely az illegálisan kialakított, szabálytalan csapadék bekötések felderítésében nyújt segítséget.

A Grundomat földrakéta pedig a kompresszor által előállított sűrített levegő energiáját felhasználva halad a talajban, így a tömörített falú talajüregben elhelyezhető a kívánt vezeték. Ez a gép a közmű vezetékek kitakarás nélküli építésénél rendkívül gazdaságos, a már beállt épített környezetekben használják.

A jövőt hírnöke a VOLVO 7700 Hybrid busz, amely az egyik legkörnyezetkímélőbb autóbusz. Az autóbusz hibrid meghajtással rendelkezik, dízel- és egy villanymotor is található benne, melyek akár egymással párhuzamosan is hajtják a járművet. Ez a technológia 25%-os üzemanyag-megtakarítást eredményez. Elinduláskor, illetve kis sebességnél a járművet a villanymotor hajtja, így ilyenkor a környezetszennyezés és a zajszennyezés is nulla.

Akik pedig egy kis feltöltődésre, relaxációra vágynak, felkereshetik a Miskolci Turisztikai Kft. sátrát az Erzsébet téren, ahol igénybe vehetnek egy 5 perces vállövi (hát, nyak, váll) masszázst, valamint „kipróbálhatják” a Szauna Szeánszot „szárazon”.

A látogatók szomját miskolci csapvízből készített szóda fogja enyhíteni.

Továbbá, ahogyan az elmúlt években is, idén is lesz városnézés. Idén a Városház téri parkolóból fog indulni a pénteki napon 11, 14, 15, 16 órakor az MVK Zrt. Ikarus 31-es veterán busza, amelyen az utazás díjmentesen vehető igénybe, különleges szolgáltatásként pedig idegenvezetést is hallhatnak majd a veterán buszos „belváros nézésen”.

Mivel a járműkiállítás a Városház téri parkolóban lesz, ezért annak egy része lezárásra kerül május 11-én.

Fontos információ, hogy a város napján, május 11-én a parkolás a Régió Park Kft-hez tartozó parkolókban ingyenes. Május 12-én pedig a szombati rend szerint alakul a parkolás.

Miskolcon a kiemelt idegenforgalmi övezetté nyilvánított várakozási területeken a díjfizetési kötelezettség május 1-től szeptember 30-ig, minden nap 8–18 óráig áll fenn a Régió Park Miskolc Kft-hez tartozó parkolókban. Kiemelt turisztikai övezet Miskolctapolca, Lillafüred, a Diósgyőri vár környéke, a belváros egyes részei és a Tiszai pályaudvari parkoló.

I. Kiemelt idegenforgalmi övezetek:

- Városház téri parkoló

Városház tér zárt parkoló.

- Belváros:

Pátria szolgáltató ház mögötti terület. A Kossuth u.- Patak u. kereszteződéstől a Kossuth Mozi épület melletti kihajtó ág által határolt terület

Kossuth u. Palóczy. u.- Patak u. közötti szakasz (sárga zóna)

- Belváros:

ITC északi oldal zúzalékos terület

ITC épület keleti oldali parkoló terület

- Diósgyőr:

Nagy L. K. u. Névtelen u. autóbusz végállomás útcsatlakozás – Vár u. közötti szakasz

Nagy L. K. u. Vár u. – Köztársaság u. közötti szakasz

Nagy L.K. u. 18.sz.alatti zárt parkoló

Bartók B. u. Vár u. – Bartók B. köz közötti szakasz

Bartók B. u. Vár u. – Bodrogi Zs. u. közötti szakasz

- Lillafüred:

Lillafüred, Szinva patak jobb-baloldali parkoló

- Miskolctapolca:

Tapolca főút (Miskolc-Tapolcai út)

Csabai u. Junó Szálloda, ABC előtti

Bay Z. tér, zárt parkoló területe

Iglói utca. Ki irányú autóbusz végállomás utáni leállósáv.

Aradi sétány

Győri u. a Bencések u.-tól a Kiss József u. kereszteződéséig

Bodrogi Zs. Köz (Vár u. 9. sz. melletti terület is)

Tapolcai u. Homonnai u. és Lévai u. közötti szakasz (sárga zóna)

II. Kiemelt tömegközlekedési csomópontok:

- Tiszai pályaudvar:

Tiszai pu. főépület előtti zárt parkoló

Tiszai pu. főépület Utasellátó előtti zárt parkoló

Kandó K. tér – Szinva patak mellett lévő parkoló terület

Tiszai pályaudvar Pfaff F. utcai déli oldali járdája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában