Helyi közélet

2012.05.16. 18:27

Indul a harc a szakokért

Miskolc, Gyöngyös - Miskolc a műszaki tudományok fellegvára lehetne, mondta a gyöngyösi főiskola rektora.

Miskolc, Gyöngyös - Miskolc a műszaki tudományok fellegvára lehetne, mondta a gyöngyösi főiskola rektora.

A hetekben kell egyeztetniük az egy régióban működő egyetemeknek, főiskoláknak arról, hogy melyiknek mi legyen a profilja, mely képzéseket vigye tovább, és melyeket hagyja el, mondta lapunknak Magda Sándor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektora. Tegnapi lapszámunkban is írtunk arról, hogy a szakminisztérium tervei szerint a felsőoktatási intézmények együttműködési csoportokba, azaz pólusokba rendeződnének. A cél, hogy az egy régióba tartozó intézményekben megszűnjenek a párhuzamos képzések, valamint hogy közös kutatásokban, fejlesztésekben vegyenek részt.

Még nem tárgyaltak

Magda Sándortól megtudtuk, az észak-magyarországi (Miskolc, Eger, Gyöngyös) intézmények vezetői még nem ültek le tárgyalni, ezért még konkrét tervek nincsenek arra vonatkozóan, hogy hol milyen képzések maradnának vagy szűnnének meg. Az ő véleménye szerint Miskolc lehetne a műszaki tudományok fellegvára, Eger a pedagógusképzés központja, Gyöngyös pedig az agrártudományok oktatását erősíthetné a jövőben. Hangsúlyozta: minden intézményben azokat a területeket kell fejleszteni, ahol annak megvannak a feltételei. Hozzátette: a gazdaságtudományi szakokat viszont szét lehetne osztani a 3 intézmény között, de egyes szakok akár 2-2 helyen is működhetnének. Néhány példát említett: a pénzügy-számvitel maradhatna Miskolcon és Gyöngyösön, a marketing Miskolcon, az emberi erőforrás és bölcsészettudomány Egerben és Miskolcon. A térinformatika, a zöldenergia, valamint a turizmus-vendéglátás tudományának viszont Gyöngyösön vannak meg a feltételei, jelezte Magda Sándor. Hozzátette: a jövőben azok az egyetemek, főiskolák maradhatnak csak talpon, melyek jól együtt tudnak működni, és közösen sikeres pályázatokat nyújtanak be.

Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora lapunknak úgy fogalmazott, a régió felzárkóztatásában jelentős szerepet betöltő Miskolci Egyetem vezetése támogatja az integrációt. Ugyanakkor döntésekről egyelőre szó sincs. Jelenleg intézményfejlesztési tervükön dolgoznak a felsőoktatási intézmények, ezt június végéig kell elkészíteniük a fenntartó számára. A rektor addig a három intézmény vezetői egyeztetését fogja kezdeményezni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában