Helyi közélet

2012.05.31. 19:03

„Hatékonyabb és szigorúbb”

Miskolc - A társadalom felől jövő jelzéseket is figyelembe vették az új BTK-nál.

Miskolc - A társadalom felől jövő jelzéseket is figyelembe vették az új BTK-nál.

Ezt hangsúlyozták az új Büntető Törvénykönyv főbb célkitűzéseit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón Sebestyén László és dr. Zsiga Marcell országgyűlési képviselők. A változtatás indokai között említették, hogy az 1978-as, hatályban lévő BTK 1600 rendelkezését kellett időközben módosítani, megérett a változtatásra. Továbbá az eddigi társadalmi egyeztetések során pártállástól függetlenül felmerült az igény, hogy jobban érvényesüljön a társadalom működésének évezredek óta morális alapját jelentő Tízparancsolat. Valamint a modern Magyarországon megjelentek olyan bűncselekmények (és itt az Észak-Magyarország cikkcímeit sorolta fel az alpolgármester), amelyek korábban nem is léteztek. Példaként említette a gazdasági bűncselekményeket, valamint a kábítószerrel való kereskedést, amelyet megfogalmazása alapján tűzzel-vassal kell irtani.

Leszállított korhatár

Hatékonyabb és szigorúbb igazságszolgáltatást szolgál majd az új BTK, jelentették ki. Ennek jellemző pilléreként említették, hogy: a büntethetőség korhatárát 14-ről 12 évre szállítják le a tervezet szerint, továbbá a jogos védelem körét is újradefiniálták. Így erősebb önvédelmi joggal ruházzák fel azt, akit feltételezhetően élete ellen irányuló támadás ér.

Társadalmi igényre támaszkodva jelenik meg továbbá az új BTK-ban önálló tényálláskánt az orvvadászat és az orvhalászat is. S nem évülhet el olyan bűncselekmény, amely akár életfogytiglannal is büntethető.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában