Helyi közélet

2012.04.04. 17:44

ITC-ügy: újra játsszák

Miskolc - Szerdán kezdődött újra az egyszer nem jogerősen börtönbüntetésre ítélt borsodi politikusok büntetőügye.

Miskolc - Szerdán kezdődött újra az egyszer nem jogerősen börtönbüntetésre ítélt borsodi politikusok büntetőügye.

Elkezdődött a megismételt első fokú eljárás a Gergely Zsolt korábbi fideszes megyei önkormányzati alelnök és Madzin Tibor ongai polgármester nevével fémjelzett büntetőügyben. A Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra vezette tanácsának újra teljes értékű bizonyítási eljárást kell lefolytatnia a két politikus, és az őket a vád szerint megvesztegető három vállalkozó ügyében.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, főleg lehallgatási jegyzőkönyvekre támaszkodva Gergely Zsoltot hat, Madzin Tibort 5 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a megyei bíróság, de fellebbeztek az ítélet ellen, így ügyükben a Debreceni Táblabíróságnak kellett volna kimondani a végső szót – ám ott megalapozatlannak találták az ítéletet, ezért újabb első fokú eljárás lefolytatását rendelték el.

Ártatlannak vallják magukat

Korábban a bíróság vádiratban foglaltakat elfogadva hozta meg ítéletét. Eszerint Gergely Zsolt a megyei önkormányzat alelnökeként 2007-ben anyagi ellenszolgáltatás fejében jóval áron alul próbálta átjátszani a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központot (ITC) két vállalkozónak; olyan lépéseket tett, hogy csakis ők juthassanak hozzá az ingatlanhoz a becsértéke egyharmada alatti áron. Ennek fejében 100 millió forintot kért. Első lépésben egy telket kapott, amelyen egy hetven százalékos készültségi fokú ház is állt. Az ingatlan legkevesebb 43 millió forintot ért, Gergely Zsolt azonban 12 millióért jutott hozzá, ám amikor az önkormányzat úgy döntött, mégsem adja el az ITC-t, a házügyletet is „visszacsinálták”.

Onga első embere ellen az volt a vád, hogy egymillió forintot kért – amiből 500, majd 300 ezer forintot meg is kapott – azért, hogy elérje a testületnél a település külterületén a vállalkozók által megvásárolt ingatlan mezőgazdasági művelésből való kivonását és átminősítését, hogy azon benzinkutat és kamionparkolót építhessenek. A két politikus korábban lapunknak azt nyilatkozta – és emellett a bíróságon is következetesen ezt állították –, senkitől semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek és nem fogadtak el.

Első fokon az ügy három vállalkozó-vádlottja is letöltendő börtönt kapott: a harmadrendű vádlottat négy és fél évre, a negyedrendűt 3 év 6 hónapra, az ötödrendűt – akit csak az ongai ügyben talált bűnösnek a bíróság –, két év két hónapra ítélték.

Legkésőbb kéthavonta

A szerdai tárgyaláson a törvényszék a korábbi eljárás során keletkezett iratok ismertetése után elnapolta a tárgyalást. Legközelebb május végén ül össze a tanács, amikor elhangzik a vádismertetés. Mivel megismételt eljárásról és kiemelt ügyről van szó, ezért két egymást követő tárgyalás között nem telhet el két hónapnál hosszabb idő, így a nyári ítélkezési szünet kezdetéig összesen még két tárgyalást tartanak az ügyben.

A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

ÉM-SZP


Miskolc - A táblabíróság döntése értelmében újra kell tárgyalnia a Miskolci Törvényszéknek azt az ügyet, melyben a korábbi eljárás végén vesztegetés miatt hat év börtönre ítélte a bíróság Gergely Zsoltot, a megyei közgyűlés korábbi fideszes alelnökét, Madzin Tibort ongai polgármestert pedig öt és fel évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában