Helyi közélet

2012.04.19. 17:33

Egy tál ételre sem futja

Miskolc, Kéked - Megnőtt a népkonyhák forgalma. Egyre több ember szorul ingyen ebédre.

Miskolc, Kéked - Megnőtt a népkonyhák forgalma. Egyre több ember szorul ingyen ebédre.

„Vagy kifizetem a közüzemi számlákat, vagy ennivalót veszek. A kettő együtt nem megy. Azon gondolkodom, hogy öngyilkos leszek” – írja levelében az egyik elkeseredett édesanya, melyet egy segélyszervezetnek címzett. A tapasztalatok szerint nem egyedi esetről van szó. Egyre többen jelennek meg az ingyenes ételosztásokon, egyre többen szorulunk adományokra.

A Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központjának Baross utcai telephelyén 200-240 fős népkonyha működik. Itt bárki kaphat naponta egy tál meleg ételt, ha elmúlt 18 éves, és ha van érvényes tüdőszűrőpapírja.

Elfogy az étel

– Folyamatosan nő a rászorulók száma – mondja lapunknak Duberné Dunaveczki Éva, a központ vezetője. – Egyre több család is felkeresi intézményünket, akiknek ruha- és élelmiszer-adományt tudunk adni. Vannak olyan napok, amikor elfogy a meleg étel, de éhesen senki nem marad, mert olyankor konzervekkel pótoljuk az ebédet.

A központ vezetője a rászorulóktól tudja, hogy sokan a munkahelyük elvesztése miatt kerültek kilátástalan helyzetbe, mások azért, mert megvonták tőlük a rokkantnyugdíjukat. Egy kétgyermekes asszony például két hónapja a rokkantnyugdíját érintő határozatra vár, és persze a pénzére. A központ külső segítséget is kap. Az egyik pékáruüzlet felajánlja megmaradt termékeit, naponta két zsák kenyeret és péksüteményt.

Több élelmiszer kellene

A Máltai Szeretetszolgálat diósgyőri központjában is működik népkonyha, de itt nem ebédelhet bárki. A rászorulóknak jövedelemigazolással kell bizonyítaniuk jogosultságukat. Szekeres Gábor, a szeretetszolgálat észak-magyarországi régiótitkára elmondta: ha az utcáról bemegy valaki hozzájuk, és van még ételük, akkor természetesen adnak neki. A közelmúltban élelmiszercsomagokkal segítették azokat az embereket, akik rászorulók, de nem szoktak segélyért sorba állni. A régiótitkár tapasztalatai szerint is nőtt az utóbbi évben a szegénység. Mint fogalmazott, élelmiszerből sokkal több kellene, mint amennyivel jelenleg rendelkeznek. Véleménye szerint az a legnagyobb baj, hogy az emberek nem találnak munkát.


A gyerekek nyáron is étkeznek

Aki kistelepülésen él, annak még nehezebb a helyzete. Kékeden érdeklődtünk, ahol Hunkár Sándor polgármester elmondta: náluk konyha egyáltalán nem üzemel. Alapítványok és segélyszervezetek élelmiszer-adományaira számíthatnak csak. Ezek persze nem mindennaposak, évente csak kétszer tudnak adományt osztani. Az önkormányzat pedig, mivel kevés pénzből gazdálkodik, csak az év végén tudott élelmiszercsomagot biztosítani a településen élőknek. Itt is az a tapasztalat, hogy egyre nő a szegény családok száma, bár némileg enyhíti a gondokat, hogy 34 ember részt vehet a Start munkaprogramban. Nyáron nagy segítség a gyerekek szünidei étkeztetése, melyet az állam finanszíroz, és szintén hasznosnak tartja a polgármester a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány vetőmagakcióját. Ennek köszönhetően azok is kertjük megműveléséhez kezdenek, akik ezt soha nem tették, fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában