Helyi közélet

2012.04.28. 10:57

„Ökocsik” életre tervezve

Miskolc - Tavaly nem sikerült a duplázás, hogy idén sikerül-e a címvédés, szombat délután kiderül.

Miskolc - Tavaly nem sikerült a duplázás, hogy idén sikerül-e a címvédés, szombat délután kiderül.Az idei, negyedik alkalommal megrendezendő Elektromobil versenyen a Bosch mérnökei segítették a csapatokat az ökoautók legnagyobb magyarországi erőpróbájára. A versenyre 124 csapat jelentkezett, közülük 62-en (élen a tavalyi győztessel, a Racsnival) állnak rajthoz szombaton a Föld Napja alkalmából rendezett döntőn.

Négy mentor is segített

A Robert Bosch Power Tool Kft., Európa vezető kéziszerszám gyára minden évben meghirdeti a környezetkímélő járművek versenyét, amelyen műszaki pályára készülő diákok – döntően a mérnöki karok hallgatói – indulnak saját konstrukcióikkal. A zaj- és káros anyag kibocsátás nélküli járgányok kézi fúrók meghajtásával futnak. Az idei verseny egyik újdonsága, hogy a hallgatók még többet meríthettek a Bosch tudásbázisából, felkészülésükhöz profi mérnököket kaptak mentorként, akik az előző évi rendezvényeken szakértőként működtek közre.

„A profik tapasztalatai jól jönnek az indulóknak, hisz nincs annál nyomasztóbb, mint amikor egy gyakorlatlanságból eredő ügyetlenkedés vet véget a győzelemről szőtt álmoknak” – mondta Kakuk József, a négy mentor egyike, a zöld Bosch elektromos kéziszerszámok fejlesztésével és szériatámogatásával foglalkozó részleg csoportvezetője. A mentorok „belépésével” minden csapat mögé megalapozott szakmai háttér került, és élő, a mérnökök és a hallgatók között közvetlen, személyes kapcsolat alakult ki, kérdés esetén bármikor fordulhattak hozzájuk útmutatásért a fiatalok.

Sokat tesztelt, biztonságos

A négy szakember a felkészülés időszakában végiglátogatta a földrajzi közelség alapján hozzá tartozó csapatokat. Nem újdonság, hogy külföldről is több csapat jelentkezett a versenyre, akikkel telefonon tartották a kapcsolatot a Bosch mérnökei. A folyamatos kapcsolat eredményeként a döntőn már biztonságos, sokat tesztelt és kipróbált Elektromobilok mérkőzhetnek meg egymással.

Négy kategóriában

A 9 órakor kezdődő program keretében a 62 csapatnak köszönhetően több mint 300 mérnök mérheti össze tudását, mely során kiderül, mennyire sikerült az Elektromobilokat „életre tervezni”.

A járművek négy kategóriában – hosszú távú és rövid távú gyorsulási eredményeik, műszaki megoldásuk, illetve szépségük, dizájnjuk alapján – kapnak elismerést, mely utóbbira a közönség szavazhat. A verseny abszolút győztese – amellett, hogy egy évig viseli a „Bosch Legjobb Elektromobilja” címet – a kategória győztesekkel együtt részt vehet egy különleges extrém sport hétvégén.

Az igazgatók mondták

„A versenyen nem csupán a végeredmény, hanem a résztvevők teljesítménye, és a személyes erőfeszítésekből összeálló csapatmunka is különösen fontos. Mi azt szeretnénk, ha azok a fiatalok, akik a tanulóéveik során is kiemelkedő teljesítményre képesek, már most, a felkészülésük során olyan körülményekkel, szakszerű támogatással találkozzanak, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.” – emelte ki Horváth Attila, a verseny létrehozója, a Bosch zöld barkácsgépek üzleti egységének európai gyártási és logisztikai üzletági igazgatója.

„A pályakezdők számára minden segítséget meg kívánok adni szakmai fejlődésükhöz, illetve képességeik maradéktalan kibontakoztatásához. Külön öröm számomra, hogy gyárigazgatóként mostantól aktív részese lehetek az óriási népszerűségnek örvendő Elektromobil versenynek.” – emelte ki Ansgar Lengeling, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. új gyárigazgatója.

Szujó Zoltán izgalommal várta a „negyediket”

Környezetkímélő járgányok futamával és egész napos családi programmal készült a Bosch az Elektromobil versenyre. A népkerti rendezvény házigazdája Szujó Zoltán és Demcsák Zsuzsa.

Szujó Zoltán, aki már harmadszor csatlakozik a miskolci versenyhez, így mára az Elektromobil elválaszthatatlan szereplőjévé vált, kérdésünkre elmondta: „Óriási élményt, sőt kihívást jelent számomra, hogy részese lehetek annak, amikor fiatal magyar műszaki tehetségek által épített autócsodákkal találkozom és ezek egész napos futamait a közönséggel együtt izgulhatom végig.”

A több ezer fős szurkolótábor hangulatáról a már megszokott módon fergeteges programok gondoskodnak; az idei sztárfellépők a Megasztáros Tóth Gabi és Caramel lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában