Helyi közélet

2012.04.02. 17:35

"13-as kocsiállás": A Borsod Volán válasza

Miskolc - Egy lapunkhoz még márciusban eljuttatott <a href="http://www.boon.hu/olvaso-eletveszelyes-helyzetek-es-tomegpanik-a-buszon/1938457" target="_blank">olvasói levél</a> szerint a Miskolcról Kesznyéten és Tiszaújváros felé közlekedő buszok zsúfoltak, a járművek élet-és balesetveszélyesek. Lapunk akkor helyszínen tájékozódott, míg a Borsod Volán a levélben leírtak miatt kivizsgálást rendelt el.

Miskolc - Egy lapunkhoz még márciusban eljuttatott olvasói levél szerint a Miskolcról Kesznyéten és Tiszaújváros felé közlekedő buszok zsúfoltak, a járművek élet-és balesetveszélyesek. Lapunk akkor helyszínen tájékozódott, míg a Borsod Volán a levélben leírtak miatt kivizsgálást rendelt el.

Ezt írtuk néhány héttel ezelőtt az ügy kapcsán, és mint azt megjegyeztük, az Észak-Magyarország a Búza téri kocsiállásnál tájékozódott egy csütörtöki napon. Az aznap 11.50-kor startoló busz környékén nem tapasztaltunk tömegnyomort, kígyózó sorokat. Ez a képlet igaz a 12.45-ös újvárosi buszra is, igaz ennél a járatnál már volt sorban állás. (Mint ahogy a többi kocsiállásnál is a Búza téren.) Hétfőn délelőtt pedig a Borsod Volán Zrt. elküldte lapunknak az üggyel kapcsolatos hivatalos álláspontját.

"A társaságunkhoz 2012. március 20-án e-mailben eljuttatott olvasói panaszra az alábbiak szerint tájékoztatjuk." - kezdődik az a hivatalos levél, amelyet Fukker Bertalan, általános vezérigazgató-helyettes és Kocsis Tibor közszolgáltatási osztályvezető jegyez. "Miskolcról Kesznyéten irányába két útvonalon indítunk járatokat. Munkanapokon Hernádnémeti felé 6, míg Sajóládon át 9 db járat közlekedik. A járatokat 2 db VOLVÓ 98 férőhelyes, valamint 2 db MAN 96 férőhelyes autóbusz végzi. Az autóbuszok átlagéletkora 6,5 év. (1 db 1 éves, 1 db 5 éves, 2 db 10 éves). A jelzésben foglaltak alapján azonnali teljes körű utasszámlálást rendeltünk el a 3731 Miskolc-Gesztely-Hernádnémeti-Bőcs vá. Kesznyéten-Tiszaújváros, 3733 Miskolc-Sajólád-Hernádnémeti-Bőcs vá.-Kesznyéten-Tiszaújváros autóbuszvonalakon."

A lapunk által továbbított Olvasói levélre küldött hivatalos Borsod Volános közlemény kitér arra is, hogy a közlekedési társaság utasszámlálása alapján a vonal járatainak kihasználtsága 7-89 % között van. A legkihasználtabb a Miskolc autóbusz-állomásról 13.40 órakor induló autóbusz, melynek utasforgalma 85 fő körül mozog. A járatot 96 férőhelyes MAN típusú autóbusz végzi, mely közel 89 %-os kihasználtsággal közlekedik.

Bizonyos járatok utasszáma magas

"A jelenlegi gazdasági helyzetben társaságunk nem tudja minden ehhez hasonló kihasználtsággal közlekedő járatát nagyobb befogadóképességű autóbuszra cserélni, úgy, hogy ez a kihasználtság csak egy irányban érvényesül." - folytatódik a Borsod Volán Zrt. hivatalos válasza.

"Megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a zsúfoltságot csökkenteni tudjuk a járaton, de fejlesztési lehetőségeink korlátozottak az említett délutáni órák minden irányból történő leterheltsége miatt. A térségben közlekedő autóbuszok kihasználtsága 5-10 %-kal valóban magasabb az átlagos 30-40 %-osnál, ami azt jelenti, hogy bizonyos járatok utasszáma magas. Vannak azonban kihasználatlanul közlekedő járatok is, melyek az alapellátást biztosítják még akkor is, ha azok utaslétszáma nem éri el a 10 főt sem. A járművek műszaki meghibásodása miatt előfordulhat, hogy a vonalra magasabb életkorú tartalék autóbusz kerül, de menetrend szerinti közlekedésre alkalmas műszaki állapotban."

Folyamatosan vizsgálják

A közlekedési társaság ugyanakkor megjegyzi, hogy Miskolc autóbusz-állomásról Kesznyéten irányába a járatok a 13-as kocsiállásról indulnak. Elismerik, hogy a járdaszigeten a csúcsidőszakban valóban sokan vannak, de az utazóközönség egy része nem a Kesznyéten irányába közlekedő autóbuszra várakozik, hanem erről a kocsiállásról később induló más vonal járatára. Az autóbusz-állomás keresztmetszete a jelenlegi fogalom lebonyolítására kicsi, ezért is van, hogy csúcsidőben a járdaszigeteken nagy a zsúfoltság.

"A vonalon történő komfortosabb utazás lehetőségét egyébként folyamatosan vizsgáljuk a jármű nagyobb befogadó képességűre cserélésével." - írják. "Problémát jelent azonban, hogy Kesznyéten, illetve azon keresztül Tiszaújvárosba közlekedő járatok csuklós autóbusszal történő közlekedtetése nem oldható meg a Bőcs-Kesznyéten-Tiszaújváros közötti út, valamint a Sajó folyón lévő híd súlykorlátozása miatt. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a helyközi közlekedés fenntartása csak állami veszteségfinanszírozás segítségével biztosítható, profitról nem beszélhetünk."

ÉM-JLI


Miskolc – Egy lapunkhoz eljuttatott olvasói levél szerint a Miskolcról Kesznyéten és Tiszaújváros felé közlekedő buszok zsúfoltak, a járművek élet-és balesetveszélyesek. Lapunk a helyszínen tájékozódott, a Borsod Volán a levélben leírtak miatt kivizsgálást rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában