Helyi közélet

2012.03.10. 20:12

Tömegek érdeklődtek az ásványok iránt

Miskolc - Harmincadik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetemen az ásványgyűjtők fesztiválját.

Miskolc - Harmincadik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetemen az ásványgyűjtők fesztiválját.

Az Edda óta tudjuk, hogy a miskolciaknak különös kapcsolata van a kövekkel, csak amíg Pataky Attila arra ment tovább, amerre az elrúgott kő gurult, addig mások inkább lehajolnak értük, felveszik, és megcsodálják a beléjük zárt formákat, színeket.

Arról, hogy ez utóbbiak vannak többen, mi sem tanúskodik hívebben, mint az az élénk érdeklődés, ami a miskolci ásványbörzéket kíséri évtizedek óta. Az immár harmincadik alkalommal megrendezett ásványbörze nem csak a szakembereket vonzza Miskolcra, de érdeklődő, a természet élettelen műalkotásainak szépségére rácsodálkozó laikusokat is. Szombaton, a 30. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál nyitónapján sem volt ez másként. Egy tűt sem lehetett elejteni, annyian voltak, csak kiállítók több mint száz standnál várták a látogatókat.

A Miskolci Ásványbörzék idén is színvonalas szakmai és szórakoztató programokat kínáltak. Délelőtt a „Mi sarjad a természetrajz nyomán?” címmel tartottak előadóülést, ami az élettelen természet tanításának szerepét feszegette a XXI. század magyar közoktatásában és tanárképzésében, délután pedig a hazai ásványgyűjtés jövője és lehetséges kereteit firtató kerekasztal-beszélgetést követhettek figyelemmel az érdeklődők. A gyerekeket leginkább az aranymosás kötötte le, sikerélményt nyújtott számukra, amikor a mosóedényben egyszer csak megcsillant a keresett kincs, amit haza is vihettek, de a földtudományi játszóház más programjait is sokan látogatták.

Aki szombaton elmulasztotta, vasárnap még körülnézhet az ásványfesztiválon, ahol idén is több mint száz kiállító – köztük számos külhoni ásványgyűjtő – ásvány-kincsei között nézelődhetnek. Vasárnap is lesz kiállítás és börze, ásvány- és drágakő-meghatározás, és újra megrendezik a földtudományi játszóházat is.

ÉM-SZP



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában