Helyi közélet

2012.03.17. 19:53

Nem nyugszanak a tüzeskedők

Miskolc - Megerősített szolgálatban megyénk tűzoltói, tűztől tűzig járnak.

Miskolc - Megerősített szolgálatban megyénk tűzoltói, tűztől tűzig járnak.

Még mindig folyamatosan lobbannak fel a szárazfű-tüzek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, tájékoztatta lapunkat Rinyu Zsuzsanna tűzoltóhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Pénteken a Tesco mögött és Szirmabesenyő határában égett le több száz hektárnyi terület, de szombaton is voltak nagyobb, komolyabb anyagi kárral fenyegető tűzesetek.

A Lyukóvölgyben kétszáz hektárnyi terület ég, és bár a tűzoltók folyamatosan oltják, már kilenc hétvégi ház vált a lángok martalékául. Egyik olvasónk arról tájékoztatta lapunkat, hogy a „Dél-Kilián mögötti területen is nagyon ég valami. Rinyu Zsuzsannától úgy tudjuk, a Shinwa környékén elszabadult szárazfű-tűzről van szó, ami két raktárépület tetőszerkezetét veszélyeztette, de azt sikerült megfékezni.

Mint a szóvivő elmondta, a megyében eddig hetven riasztásuk volt a tűzoltóknak szombaton, gyakorlatilag tűztől tűzhöz jártak. Megerősített szolgálatot látnak el, 44 embert kellett pihenőnapjáról berendelni, annyi volt a munka. A legtöbb kivonulása a miskolci és az ózdi tűzoltóságoknak volt. A szóvivő ezúttal is hangsúlyozta, amit már számos alkalommal mi is megírtunk: országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kiskertekben is tilos a száraz növényzet égetése! Mivel a tarlótüzek jó része a közutaktól távol következik be, a tűzoltók gyakran csak gyalog tudják megközelíteni az oltási területeket, ami sok időbe telik. Éppen ezért veszélyesebbek, mint gondolnánk, mert amellett, hogy komoly környezetterheléssel jár a hagy területen égő bozótos füstje, a városok védelmi képessége csökken, hiszen a tűzoltók éppen a határt járják.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában