Helyi közélet

2012.03.22. 11:57

Miskolci kerékpárút: az Andor utcában folytatják

Miskolc - Kedden az Andor utcában folytatódott a miskolci kerékpárút építése: az első munkafázis a szegélykövek lerakása, valamint a Kőporos utcában a meglévő útpálya javítása.

Miskolc - Kedden az Andor utcában folytatódott a miskolci kerékpárút építése: az első munkafázis a szegélykövek lerakása, valamint a Kőporos utcában a meglévő útpálya javítása.

Ugyanakkor az úttesten található „bukkanót” a pálya teljes keresztmetszetében felbontják majd. - tájékoztatott Dobos Tímea, Miskolc szóvivője. A közlekedés egy ideiglenesen megépített zúzalékos elkerülő úton lesz biztosítva.

A Károly és Béla utca közötti szakaszon az útpályát szélesítik, míg ezzel egy időben a Vasgyári piac oldalán lévő járdafelületen - az Andrássy úttal párhuzamosan - aszfalt javítási munkák és a kerékpár nyom felfestések kezdődnek. A kivitelezési munkálatok az úgynevezett 1. 2. 3. és a 11. szakaszon elkészültek.

A teljes kivitelezés várhatóan nyár végére fejeződik be. Nevezett szakaszokon torlódásra, és ideiglenes útlezárásokra számíthatnak az arra közlekedők. 

(ÉM-JLI)

 A háttér

- „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” uniós pályázatra 2009. évben nyújtott be pályázatot az előző városvezetés. A kerékpárút kialakítása ez alapján a terv alapján épül. - tudtuk meg a miskolci önkormányzattól. A jelenlegi vezetés annyit tehetett, hogy egyes szakaszokat módosíttatta.

A kiírás feltétele volt többek között, hogy a kerékpárút nyomvonala érintse Miskolc város fontosabb közintézményeit, oktatási-, kulturális- és sport intézményeit. A tervezett megvalósítás teljes összege 184 millió forint, amiből az önkormányzat önrésze 28 millió forint.

- Szükségessé vált az áttervezés a Zöld Nyíl villamos projekt beruházás és kerékpárút nyomvonal keresztezési pontjainál, továbbá a Tesco beruházás csatlakozási pontjainál is. Az önkormányzat kezdeményezte a NORDA Közreműködő Szervezet felé a Támogatási Szerződés módosítását. Eredetileg 10,25 kilométer lett volna a kerékpárút, a módosításokkal azonban 12 km lett. A beruházás összköltsége: 184.164.279 Ft

(Az Uniós támogatás mértéke: 84,75%, a fennmaradó részt az önkormányzat téríti meg.) A kivitelezési munkálatok az 1. 2. 3. és a 11. szakaszon elkészültek. 

1. szakasz: Kandó K. tér- Soltész N. Kálmán út irányába (Szinva part): új kerékpárút épült.

2. szakasz: Gömöri vasúti aluljáró- Szemere utca: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kialakítása.

A pályázat elnyerésének feltétele az volt, hogy az Önkormányzat saját terhére építse ki a Hadirokkantak utcát (zúzalékos út volt itt, le kell aszfaltozni és a csapadékvíz elvezetést kiépíteni)

3. szakasz: Szemere u.- Kandia utca- Erzsébet tér- Városház tér- Dózsa Gy. utca- Vologda u.- Dajka G. u.: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kialakítása.

A 4. szakaszon a Vologda út és Ilona út közötti szakaszon új kerékpárút épül. A csomóponton való átvezetés után az önálló kétirányú kerékpárút az északi tehermentesítő út déli oldalán a meglévő zöldterületen halad egészen az Ilona utcáig. A módosított terv alapján új nyomvonalon halad majd a kerékpárút.

Az 5. szakaszon az önálló kétirányú kerékpárút nyomvonala továbbra is az Ilona utcától halad a Kőporos utcáig, de a módosítás szerinti északi tehermentesítő út déli oldalán található zöldsávban. A kerékpárút itt is új nyomvonalon halad majd. A Vologda és a Kőporos utcáknál jelzőlámpa is segíti majd a biztonságos haladást.

6-7-8-9 szakasznál is terv módosítást kért a város. A Kőporos út, József és Béla utak közötti szakaszon olyan mértékben leromlott a burkolat állapota, hogy a kerékpárút létrehozása a burkolat javítása nélkül nem lehetséges. A meglévő burkolat szélessége is kevés a jelenlegi formájában a kerékpáros és közúti forgalom bonyolítására. A zökkenőmentes kerékpárút kialakításához elkerülhetetlen a Kőporos úton található burkolati deformáció javítása, ami mára veszélyes púppá nőtt. A javítás csak lokális burkolatcserével hozhat eredményt, melyet az Andor úti szélesítéssel megegyező réteggel kell kialakítani. Ezen a szakaszon az eredetileg egy oldalra tervezett két sáv a módosítás után az úttest két oldalán halad majd.

A Károly u.-Andrássy u.: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kerül kialakításra. Az elmaradt Tesco Áruház építése miatt a Mónus Illés út és a Könyves Kálmán utcai csomópontban a meglévő útburkolatra festik fel a jeleket. Itt mintegy 31 négyzetméter felületen kell burkolatot javítani.

10. szakasz: Mónus Illés u.- Diósgyőri vár: forgalomtechnikai eszközökkel kijelölt kerékpárnyom kerül kialakításra. 77 négyzetméteren burkolatot kell javítani.

11. szakasz: Arany J. u.- Lévai út között a Szemere utcán a buszsávval közösen vezetve: kerékpárnyom, ill. rövid szakaszon új kerékpárút épül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában