Helyi közélet

2012.03.27. 12:39

Írná a doktor - ha volna mire

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az átmeneti recepthiány megyénket is érintette, de a betegeknek nem származott káruk belőle.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az átmeneti recepthiány megyénket is érintette, de a betegeknek nem származott káruk belőle.

Az orvosok keddtől kezdődően újra hozzájuthatnak orvosi vényekhez - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn.

Az OEP-nél az orvosi receptek március elsejétől történő beszerzésére közbeszerzési eljárást írtak ki. Két pályázó nyújtott be ajánlatot, de a szakértői vélemény alapján az egyiket érvénytelennek minősítették. Ez az ajánlattevő először előzetes vitarendezési kérelemmel, majd jogorvoslati kérelemmel élt az eljárás ellen. Ám miután a vényellátásnak elengedhetetlen szerepe van a betegellátásban, az OEP „kiemelten fontos érdekre történő hivatkozással” azonnal kérte a szerződés megkötésének engedélyezését. Ez hétfőn meg is történt, így keddtől ismét szállítani kezdték az orvosspecifikus vényeket a megrendelést leadó orvosok részére. Ugyanakkor az esetleges vényhiány elkerülése érdekében - szükség esetén - az OEP vállalta biankó vények sürgős eljuttatását is az orvosokhoz.

A duplája fogyott

Megyaszó háziorvosához, dr. Kiss Bertalanhoz az „igazi”, saját adataival ellátott receptek is megérkeztek kedd reggel.

- Ma már kaptam pótlást, de volt néhány nap, ami alatt csak biankó (bármely felírásra jogosult orvos által használható) receptekre tudtam felírni a gyógyszereket - tájékoztatta az Észak-Magyarországot. - Ráadásul azok közül is nagyjából minden ötödiket nem fogadta el a patikák számítógépes rendszere: nem ismerte fel a rajtuk található vonalkódot. Ezzel kis ijedtséget okozva a gyógyszertáraknak, hogy megkapják-e az utánuk járó támogatást.

A háziorvos elmondta: akkor szokott utánpótlást rendelni a receptekből, amikor az előző adag fogyóban van. A szállítmány máskor időben meg is érkezett. Most utoljára három hete adta fel a rendelést. Máskor tovább tart ugyanazon mennyiség, de az influenzajárvány miatt ezúttal nagyjából dupla annyi medicinát kellett felírnia.

Fennakadtak a rendszeren

A Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke, dr. Nyíri László saját, szerencsi patikája volt az egyik, ahol „fennakadtak” a rendszeren az említett bianko vények (egyébként nem csak a megkeresett orvostól). Ám egyeztetett a Megyei Egészségbiztosítosítási Pénztárral, ahol megnyugtatták: ne vonják ki a „hibás” vényeket, megkapják azok után is a támogatást. Ha nem így történt volna, akkor az orvossal kellett volna újra felíratni a gyógyszereket, de a betegek akkor is az őket megillető támogatás mellett, időben jutottak volna hozzá a medicinához, őket nem érte volna anyagi kár.

ÉM-SzK

 Papíralapú helyett elektronikus

Más forrásból úgy értesültünk, Éger István, az Orvosi Kamara elnöke szerint itt volna az ideje, hogy áttérjenek az elektronikus vényírásra, amely a világ számos országában már működik. Ezt évek óta szorgalmazza a kamara. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában