Helyi közélet

2012.03.29. 10:14

A gyűjtőszámla el is olvadhat

Miskolc - Van remény a devizahiteleseknek. A szakember szerint jó lehetőség az árfolyamrögzítés.

Miskolc - Van remény a devizahiteleseknek. A szakember szerint jó lehetőség az árfolyamrögzítés.Az Országgyűlés a napokban elfogadta az árfolyamrögzítés új szabályairól szóló törvényt. A jogszabályok alapján az április 1-jei hatályba lépés után a bankok kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshitelesét.

Érdemes-e az árfolyamrögzítés lehetőségeivel élni, van-e ennek valamilyen kockázata? – kérdeztük Stoff Lászlótól, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársát. A szakember elöljáróban elmondta: tulajdonképpen kockázattal nem kell számolnia annak, aki az árfolyamrögzítést választja. Az mindenképpen kedvező lesz a nehéz anyagi helyzetbe jutott hitelesek számára, hogy a törlesztőrészletük csökkenni fog. Akinek például most 40 ezer forint a havi részlete, az 30-31 ezer forint körüli összeget fog fizetni az árfolyamrögzítés után. Az árfolyamkülönbségből adódó többlet egy gyűjtőszámlára kerül, aminek a törlesztését csak három vagy öt év eltelte után kell elkezdeni. A gyűjtőszámlán összegyűlt összeg kamatát a bankok és az állam fizeti közösen, de a szakember megjegyezte: valószínűleg a bankok ezt az összeget ráterhelik majd valamilyen módon a hitelesekre.

Elolvadhat az összeg

Van azonban jó hír is számukra. Stoff László szerint könnyen előfordulhat, hogy öt év alatt a svájci frank árfolyama visszaáll a korábbi, de a 180 forintos határra minden bizonnyal. Az erős frank ugyanis a svájciaknak sem jó, hiszen emiatt nehezen tudnak exportálni. Ha pedig ez valóban megtörténik, akkor a gyűjtőszámlán felhalmozódott összeg egyszerűen elolvad, tehát a hitelesek jól járnak. A szakember hozzátette: a bankok számára is előnyös az árfolyamrögzítés, ha ugyanis a közjegyző módosítja a hitelszerződéseket, akkor az előző szerződést automatikusan elismerte a hiteles, tehát perre nem viheti az abban foglaltakat.

Csalódni fognak

A megyénkbeli devizahitelesekről szólva Stoff László elmondta: jelenleg csend van, nem nagyon keresik irodájukat, sokan reménykednek a Nemzeti Eszközkezelőben. Csalódás lesz azonban számukra, amikor kiderül, a társaságnak nincs elég pénze, így minimális számú ingatlant tud majd megvásárolni. Komoly bajban vannak azok is, akik esetében már elkezdődött a végrehajtás, hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: megyénkben körülbelül 15 ezren fognak élni az árfolyamrögzítés lehetőségével.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában