Helyi közélet

2012.02.10. 19:21

Rendezni a feszültté vált viszonyt

Budapest - „A kormány kénytelen volt kevésbé harcos hangnemet megütni külpolitikai kérdésekben.”

Budapest - „A kormány kénytelen volt kevésbé harcos hangnemet megütni külpolitikai kérdésekben.”

Milyen összefüggés van a békülékeny magyar külpolitika és a között, hogy az Orbán-kormány szeretne hitelhez jutni az IMF-től és az EU-tól? – kérdeztük Gimes Gergelytől, a Political Capital Institute gazdaságpolitikai elemzőjétől. Az elemző kifejtette: az Európai Unió és diplomáciai úton annak számos meghatározó tagállama egyértelművé tette, hogy a nemzetközi hitelszerződésnek vannak előfeltételei, melyek sok esetben túlmutatnak a gazdaságpolitikai kérdéseken. A magyar államadósság finanszírozása azonban hosszútávon az IMF védőhálója nélkül nem, vagy csak nagyon drágán oldható meg, így a kormány kénytelen volt kevésbé harcos hangnemet megütni külpolitikai kérdésekben: az elmúlt napokban tapasztalt kompromisszum-kereső nyilatkozatokat tehát alapvetően gazdasági kényszerek magyarázzák, állította szakember.

Létfontosságú

Szerettük volna tudni azt is, hogy hogyan szolgálja az Orbán-kormány és Magyarország érdekeit, hogy német és francia területen lendült sajtóbeli offenzívába a magyar kormány? Gimes Gergely lapunknak úgy válaszolt: az Orbán-kormány új külpolitikai irányvonalának legfontosabb célja az Európai Unió meghatározó tagállamaival való megbékélés, hiszen a Magyarország számára létfontosságú hitelszerződés szempontjából ezen államok szava meghatározó. Ennek megfelelően a kormány elsősorban a német és a francia diplomáciával igyekszik rendezni az elmúlt hónapokban feszültté vált viszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában