Helyi közélet

2012.02.16. 13:06

Miskolc Holding - Vizsgálat a milliós jutalmak ügyében

Miskolc - Prémium és jutalomstopot rendeltek el Miskolcon.

Miskolc - Prémium és jutalomstopot rendeltek el Miskolcon.

Összesen 8 millió forint eseti jutalom kifizetéséről döntöttek tavaly december 23-án a Miskolc Holdingnál. Ez az összeg öt vezetőnek járt, és a kifizetés határideje december 31-e volt, mondta csütörtökön sajtótájékoztató keretében Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető-helyettes, aki úgy folytatta: ezzel nem zárult le a vezetők tavalyi munkájának elismerése. Egy ugyancsak december 23-án aláírt igazgatói határozat szól a vezetők 2011-es évre szóló prémiumkitűzéseiről is, tehát az ebben meghatározott célokat 8 nap alatt sikerült teljesíteniük. Elvárásoknak pedig szerinte nevetséges dolgokat határoztak meg, mint például motiváció, szakmai orientáció, menedzsmentszemlélet vagy mint az igazgatói utasítások végrehajtása, jelezte Földesi Norbert. Hozzátette: ebben a nehéz gazdasági helyzetben, amikor az iskolákban csak egy sor lámpa ég, mert annyira takarékoskodniuk kell, felmerül a kérdés, hogy méltányos-e ekkora jutalmakat kifizetni, és egyáltalán jogszerű-e? Hiszen feltételezhető, hogy a jutalomban részesülő vezetők premizált körben szerepelnek, tehát nem kaphatnak eseti jutalmat, állította a képviselő.

Kevesebbet kaptak

A sajtótájékoztatón megjelent Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatósági elnöke is, aki összehasonlító táblázatokat hozott a Holding-cégek vezetőinek béren kívüli juttatásairól. Ebből kiderült: a szocialista vezetés alatt 2009-ben több mint 418 millió forintot, 2010-ben több mint 437 millió forintot, 2011-ben viszont a fideszes vezetés alatt ennél kevesebbet, 246 millió forintot kaptak a vezetők bérükkel együtt. Hozzátette: az öt vezető a 2011-ben végzett munkájára tekintettel kapott jutalmat decemberben. Prémiumot azonban egyetlen vezető beosztású munkatárs sem vehetett fel, mert az előző évek gyakorlatával ellentétben, év végén nem prémiumelőleget kapnak automatikusan, hanem májusban, amikor lezárták a cégek a 2011-es évet, mérlegelés után csak a legjobban dolgozóknak jár a külön juttatás.

ÉM-HE



A jutalmak 

A Holding-vezetők decemberi jutalma:       

Vécsi György igazgatósági elnök 2 millió forint

Pálffy Kinga vezérigazgató 1 millió forint

Dr. Kapás Katalin, a cég jogásza 1,5 millió forint

Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója 2 millió forint

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója 1,5 millió forint


Prémium- és jutalom-stop Miskolcon

Dr. Kriza Ákos polgármestert a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjét bemutató sajtótájékoztatón kérdezte lapunk arról, mi a véleménye a holdingos eseti jutalmakról? Először azonnali hatállyal elrendelte a prémiumok teljeskörü kivizsgálását. Ez állt abban a közleményben is, amelyet eljuttatott lapunkhoz, s melynek címe: Prémium- és jutalom-stop Miskolcon. „A miskolci városházán sem tavaly, sem idén nem voltak jutalmak. Ez egy nehéz helyzetben lévő, a szocialisták által nyakig eladósított város, nincs lehetőség arra, hogy prémiumot és jutalmat osszunk” – áll a közleményben. Az is olvasható benne, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel dr. Kriza Ákos prémium- és jutalom-stopot rendelt el.

Azt is megkérdeztük, hogy korrektnek tartja-e, hogy van olyan jutalmazott, aki alig egyhetes vezérigazgatói kinevezése után kapott jutalmat. A polgármester válasza : „Ilyen nem fordulhatott elő”

A közgyülési jegyzőkönyvek tanulsága szerint Pálffy Kingát a tavaly december 15-i közgyűlési ülésen nevezték ki a holding igazgatójának. A jutalom kiosztásáról szóló határozaton pedig december 23-i dátum van: igaz azonban, hogy előtte tavaly május óta töltötte be a cégnél a HR és szervezetstratégiai igazgatói posztot.

Az érintett jutalmazottak közül Czinkné Sztán Anikót és Szélyes Domokost sikerült elérnünk, de ők nem szerettek volna nyilatkozni.


Kérdések és válaszok

A Miskolc Holdingot is megkérdeztük az ügyről, ahol kérdéseinkre Vécsi György, a Miskolc Holding elnöke válaszolt.   

- Ki döntött az eseti juttatásokról, hogy lehet nem került a közgyűlés elé?

„Ez nem közgyűlési hatáskör. Közgyűlési hatáskör az Igazgatóság tagjainak a tagságra tekintettel kapott megbízási díja, de a vezető állású munkavállalók bérezése nem.”

- Pálffy Kinga alig egy hete vezette a vállalatot, ő például mivel érdemelte ki az eseti jutalmat? Önt előtte váltották le a vezérigazgatói posztról.

„Pálffy Kinga tavaly május óta tölt be HR és szervezetstratégiai igazgatói posztot a Miskolc Holding Zrt-nél. Engem nem leváltották, hanem megosztásra került az addig betöltött két poszt azért, hogy az elnöki teendők mellett hangsúlyosabban tudjon megjelenni a gazdaságfejlesztés.”

- A juttatáson túl van még egy határozat a prémiumokról. Azt is megkapják ezek a vezetők?

„Prémium és jutalom stop van.”

- Lesz ennek valamilyen következménye a cégnél?

„Polgármester úr vizsgálatát követően lehet erről beszélni.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában