Helyi közélet

2012.02.13. 15:56

„Az értékektől nem kell félni”

Tokaj-Hegyalja  - Hosszú távú tervezésről van szó Tokja-Hegyalján: növelnék a térség munkahelyteremtő képességét.

Tokaj-Hegyalja  - Hosszú távú tervezésről van szó Tokja-Hegyalján: növelnék a térség munkahelyteremtő képességét.Történeti tájjá nyilvánította a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Tokaj-Hegyalja ezzel Magyaroszág első történeti tája lett, írtuk a múlt héten. A védettség 27 települést érint. No de mit jelent ez pontosan? Egyáltalán: miért volt erre szükség?

– A dolog megértéséhez először a 2012. január 1-én életbe lépett világörökségi törvényről érdemes szólni – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Takács András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó Tokaj-Hegyalja Programiroda programvezetője. A törvény ugyanis rögzíti, hogy a nyolc hazai világörökségi helyszínnek – köztük Tokaj-Hegyaljának – a nemzeti jogban is védettnek kell lennie. A történeti táj védettsége így ennek a jogszabálynak a szellemiségében és céljai érdekében született meg összhangban az UNESCO Világörökség egyezmény alapelveivel.

Két fő pillér

Mire jó mindez? – firtattuk. Dr. Takács András szerint fontos megértenünk, hogy Tokaj-Hegyalja a „kultúrtáj” kategóriában kapta a világörökségi címet. Ez kicsit leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az adott földrajzi, társadalmi egységnek az adott világörökségi értékek megőrzése mellett a jelenben is gazdaságosan, jövedelemtermelően, lakosságmegtartóan kell működni. Ha nem így teszik, akkor a „kultúrtáj” hanyatlani kezd, szélsőséges esetben akár meg is szűnhet.

– Vagyis egyszerre kell az értékvédelmet, valamint a helyi gazdaság megerősítését, a térség jövedelemtermelő és lakosságmegtartó képességét növelni – magyarázta dr. Takács András. Hogy hogyan? Több tárca együttműködésével elindult a Tokaj-Hegyalja Program 2012-2020 felépítése, amely jelenleg a tervezési, megalapozási fázisban tart. A program két fő pillérre épül. Az egyik az értékvédelmi terv, a másik a térségfejlesztési program megalapozása a Nemzeti Vidékstratégia Darányi Ignác Terve alapján. Ehhez a munkához elengedhetetlen – a kormányzati munka mellett – a megyei önkormányzat és a helyi szereplők (települések, vállalkozások, egyházak, tudományos és civil szereplők) támogatása.

Nem tiltás, lehetőség

A programvezető hangsúlyozta, hosszú távú tervezésről van szó, amely eredményeként növelnék a térség munkahelyteremtő képességét, és nem csak a borászat vagy a turizmus területén. Szerinte ugyanis minden olyan munkahelyre szüksége van a térségnek, ami illeszthető a borvidéki jelleghez és a világörökségi címhez.

Kérdeztük, mi az, ami beleillik. Lesz-e, lehet-e hasonló ügy, mint a szalmaerőműé volt. (A vállalkozás idetelepült volna, de többek közt a világörökségi törvény miatt nem valósult meg – a szerk.)

Dr. Takács András elmondta, egyedi eset volt a szalmaerőműé: mintha a budapesti Hősök terére akartak volna hamburgerest építeni. Vagyis nem Tokaj-Hegyaljára való volt az erőmű.

– A legfontosabb: az értékektől nem kell félni. A történeti tájjá nyilvánítás nem tiltás, inkább lehetőség, biztonságosabb kereteket teremt. Van identitás, jogszabályi keretek, kiszámíthatóság, mindaz, amire szüksége lehet egy befektetőnek.

Kértük a programvezetőt, hogy konkrét lépésekről is számoljon be, de hangsúlyozta, még csak most kezdődik a jogszabályi háttér megteremtése, ha ez megtörténik, tud részleteket is mondani.

ÉM-HM


Érintett települések

Abaújszántó, Bekecs, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Golop, Hercegkút, Legyesbénye, Makkoshotyka, Mád, Mezőzombor, Monok, Olaszliszka, Rátka, Sárazsadány, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szegi, Szegilong, Szerencs, Tarcal, Tállya, Tokaj, Tolcsva, valamint Vámosújfalu.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában