Helyi közélet

2012.02.05. 12:49

Chilis afrikai ízek a miskolci télben

Miskolc - A DVTK kameruni focistája, George Menougong mutatta meg nekünk, hogyan készülhetnek el itthon az afrikai ételek.

Miskolc - A DVTK kameruni focistája, George Menougong mutatta meg nekünk, hogyan készülhetnek el itthon az afrikai ételek.

Legutóbb karácsonykor volt otthon, Afrikában George Menougong, a DVTK kameruni focistája, és egy évre való fűszerrel, szárított ételekkel tért haza. Szükség is van rá, hiszen itthon rendszeresen készülnek az afrikai ételek, feleségével, Katival amolyan vegyes konyhát visznek.

George-ot és családját miskolci otthonában látogatjuk meg. Két gyermeke közül csak a kicsi van otthon, a nagylány – immár három és fél éves – oviban. George ölbe veszi az öthónapos kisfiút, gügyög neki valamit franciául, mint kiderül, két nyelvre is tanítják a gyerekeket.

George hét éve, hogy Miskolcon él, 17 volt, hogy elhagyta Kamerunt. Korábban sosem hallott Magyarországról, Miskolcról meg végképp nem, igazándiból Franciaországba vágyott.

Tisztelet az időseknek

– De ide kerültem, Isten így akarta – mondja, és rámosolyog feleségére. Kérdezzük Kamerunról, meséli, teljesen más világ: másképp gondolkodnak az ott élő emberek. Nem az anyagiak a legfontosabbak, hanem a család, az emberek, a kapcsolatok.

– Nagyon összetart a család, de nem csak a szülők, a gyerekek – magyarázza. – Az unokatestvéremet is testvérnek hívjuk, a nagynénit anyukának. És nagy a tisztelet az idősek iránt. A szomszéd nénit is hívhatom mamának, ez is egyfajta tisztelet.

Kati hozzáfűzi, tartott tőle, hogy kinézik majd a családból odakinn, mint egyedüli fehér embert, de nem így történt. Mindenki ölelgette, szeretgette.

George meséli, nem volt könnyű ilyen szempontból megszokni Magyarországot, de idővel megértette, és elfogadta, hogy itt más a kultúra. Kérdeztük, megszokta-e a hideget, de nevetve mondja, sosem fogja. A havat viszont imádja.

Kati közben mutatja a kedvenc afrikai alapanyagokat, különös fűszerillat lengi be a konyhát. És kínálnak minket plantainnel, ez külsőre olyasmi mint a banán, de kicsit más az íze, és megtudjuk, ezerféleképpen lehet elkészíteni. Amit kóstolunk, chipsszerű, pálmaolajban sütötték ki. George figyelmeztet, ha valaki elkezdi enni, képtelenség abbahagyni. Pár perc, és igazat is adunk neki.

Jellegzetes illat

A plantaint egyébként készítik sütve, főzve, sőt, pörköltként hagymán pirítva, no de szó sincs arról, hogy mindez hasonlítana a magyar pörkölthöz. A pirospaprikát ugyanis nem ismerik, a fűszereik teljesen másak.

Miskolcon nem is lehet beszerezni közülük semmit – mondja George. Pesten van egy afrika-bolt, néha onnan is vásárol. Ételeik alapjai a különböző gyökerek, a manióka, a jamgyökér, a táró, ezeket különböző szószokkal fogyasztják. Édesanyja nyolcféle fűszerből készíti fűszerkeverékét, annak van az erős, jellegzetes illata. Hogy mi van benne, nem is próbálja felsorolni, George annyit jegyez meg, hogy pontosan meghatározott, melyik alapanyagból mennyit kell beletenni. Még a kintiek közül sem tudja mindenki jól megcsinálni.

Kati veszi át a szót, kiderül, őt már első kóstolásra elvarázsolták a nagyon csípős: chilis, fokhagymás, gyömbéres ízek. Az ételek alapja a földimogyoró, valamint a szárított tökmag őrlemény. Rengeteg étel készül paradicsommal, és mindenhez pálmaolajat használnak.

Itthoni alapanyagok

– Azért nem sikerül teljesen úgy elkészíteni az ételeket, mint odakinn – magyarázzák. (Mint kiderül, mindketten egyformán jól főznek.) Kamerunban főleg füstölt húsok kerülnek az asztalra, – marha, rengeteg hal, baromfi és sertés. Ők az itthoni alapanyagokat használják, és fűszerezik a kameruni fűszerekkel.

Kérdezzük a házaspárt, hogy állnak a magyar ételekkel, és George nevetve sorolja a kedvenceket: a gulyást, a túrós csuszát, a húslevest és a harcsapaprikást, van, amikor főleg ezeket kívánja. No és a sütiket (Kamerunban nem készítenek), amelyekből anyósa tudja sütni a legfinomabbat.

ÉM-HM


Mogyorószósz

Kati és George egy jellegzetes afrikai étel, a mogyorószósz receptjét árulta el nekünk. Mint mondják, mogyorópüré kellene hozzá, ezt nehéz beszerezni Magyraországon. Próbálták úgy készíteni, hogy a pörkölt földimogyorót pürésítették gépben, van, akinek sikerül. A lényeg, hogy jó pürés legyen és az olaj feljöjjön a tetejére.  

Bármilyen hús, marha, sertés vagy csirkemell jó hozzá, ők szokták füstölt halból is készíteni. A feldarabolt húst a szintén felvagdosott hagymával megfőzi. Egy másik lábasban paradicsomot, vagy paradicsompürét pirít, ebbe kerül bele a hagymás hús. Összekeveri, és felönti a főzőlével. Mikor összefőtt, teszi bele a mogyorópürét, ez egy nagyobb adag esetén kb. egy merőkanálnyi. Legalább 40 percig kell együtt főzni, amíg jól be nem sűrűsödik. Kamerunban kézzel eszik fufuval.


Fufu

Az eredeti fufu maniokagyökérből készül. Ledarálják, megszárítják, olyan mint a liszt. Vízzel grízsűrűségüre főzik, ebbe mártogatják a húsételt. Ez itthon is elkészíthető mégpedig búzadarából, vízzel és kicsi sóval.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában