Helyi közélet

2012.02.23. 10:47

Arcok a megyéből: Kellett már az a libabőr

Miskolc - Rádiózott, dolgozott multicégnél. Jelenleg tanít és nem mellékesen a nagyszerű Holdviola zenekarban gitározik. Gál Lajossal beszélgettünk.

Miskolc - Rádiózott, dolgozott multicégnél. Jelenleg tanít és nem mellékesen a nagyszerű Holdviola zenekarban gitározik. Gál Lajossal beszélgettünk.

"Azt hiszem, hogy a zenével való jó kapcsolatom korán eldőlt, hiszen a szüleimnek is fontos szerepet töltött be az életében." - mondta Gál Lajos. - "Az első zenei emlékem édesanyám hangversenyzongorája volt, alsóban hegedülni tanultam, majd hetedikes koromban Róbert öcsém locsoló pénzét is kölcsönvéve titokban vettem egy gitárt, amit inkább kevesebb, mint több sikerrel elrejtettem az ágyneműtartóban. Hamar kiderült a titkom, ám meglepetésemre nem szidtak le a szüleim."

Néhány év zenetanulás és zenekari szárnypróbálgatás után 18 évesen jött a Kabinet Rt., amellyel 1988-ban a "Ki Mit Tud?" televíziós elődöntőjéig meneteltek. Nagy szó volt akkoriban a "királyi tv-ben", Antal Imre mikrofonja előtt szerepelni. "Emlékezetes és gondtalan időszak volt." - fogalmazott a zenész. Különleges gitárjátékával később a 90 évek elejének miskolci alternatív sikerzenekarát, Az Esőt erősítette, amely máig kultikusnak mondható szövegvilága és zenei felfogása miatt.

"Beszívta a rádiózás"

A Holdviola gitárosa kalandos úton jutott el Magyarország egyik legkülönlegesebb zenekaráig. A tanulmányok és a munka miatt egy időre háttérbe került az aktív zenélés, ebben az időszakban tanári diplomát szerzett, több, mint fél évtizedig sikeres hangstúdiót működtetett, volt tanár, rádiós műsorvezető (ahogy mondja: "beszívta a rádiózás"), indított saját rádióállomást, adott ki újságot, volt nemzetközi cég értékesítési vezetője, több saját vállalkozást is vezetett.

„Néhány éve egyre gyakrabban kezdtem újra kezembe venni a gitárom, egyre erősebben kezdett hiányozni az aktív zenélés. Hatalmas szerencsém volt, mert nem kellett sokat várnom, a lehetőség az ölembe hullott” vallotta be Lajos. Farkas Péter, a Holdviola megálmodója, zeneszerzője, dobosa kereste meg új zenekarának ötletével és egy demo CD-vel. "Nagyon nagy hatással volt rám az, amit hallottam. Libabőr az első, második, és a többi számnál is. Azonnal igent mondtam Péternek és a Holdviolának." - emlékezett.

Ősszel új Holdviola lemez

A trió eddigi két nagylemeze arany és platina státuszt ért el. 2011-ben a Holdviola megkapta Magyarország legrangosabb zenei szakmai elismerését a Fonogram díjat. Nem árt tudni, hogy ezt a díjat a zenész szakma adja az adott évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó zenészeknek, amit bizony miskolci zenekar nem kapott meg addig. A csapat egyébként túl van a bűvös 100. fellépésén, és olyan különleges helyszíneken is adtak hangversenyt, mint a Debreceni Virágkarnevál – közel 20 ezer érdeklődő előtt -, vagy éppen az Aggteleki Cseppkőbarlang.

A Holdviola sikeresen zárta a tavalyi esztendőt immár hagyományosnak mondható karácsonyi előadásával a budapesti Millenáris Teátrumban, ahol Hámori Gabriella színművésznő volt a vendégük egy különleges zenei-színházi produkcióban. „A most múló téli időszak tökéletes volt a dalíráshoz, most pedig majd jönnek folyamatosan a koncertek. Ősszel terveink szerint megjelenik a Holdviola harmadik nagylemeze." - árulta el Lajos.

ÉM-JLI


Alma a fájától

Hogy az alma nem esett messze a fájától, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Lajos 8 esztendős kislánya már alig 6 évesen énekelt a Holdviola zenekar lemezén. A kis hölgy nem mellékesen a miskolci Fazekas kórus tagja.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában