Helyi közélet

2012.01.08. 10:24

Tóparti malacvisítás és böllérviadal

Mályi - Malacvisítástól lesz hangos január 14-én a Mályi tó környéke, ekkor rendezik meg ugyanis az I. Tóparti Böllérviadalt.

Mályi - Malacvisítástól lesz hangos január 14-én a Mályi tó környéke, ekkor rendezik meg ugyanis az I. Tóparti Böllérviadalt. A gasztronómiai fesztivált az eredetileg Ónodon megrendezett Böllérfesztivál ötletgazdája és szervező csapata Mályi önkormányzatával és lelkes lakóival karöltve rendezi meg.

A fesztivál megeleveníti a falusi disznótor és a háztáji ételek készítésének hagyományait, amire egyre többen kíváncsiak az országban. A rendezvény szervezőgárdája idén is számos hagyományőrző elemet ígér a vendégeknek, és több újdonságot is. A program reggel fél hétkor visítással kezdődik, s míg a csapatok dolgoznak, az érdeklődőket változatos programok szórakoztatják. Többek között élő színpadi programok, kézművesek, pálinka és borházak bemutatkozása, solymász és vadászmadár bemutató, lovaglás, népi játékok és rengeteg toros finomság vár mindenkit a Berki Géza sétány, Madarász Viktor utca és Vásárhelyi István utca által közre zárt területen, azaz a "Vitorlás" melletti placcon.

Miben vetélkednek?

A verseny célja a hagyományokon alapuló sertés feldolgozás, ám a böllérmunka, a húselőkészítés és a húsfeldolgozás mellett számít az összhang, a hangulat, a tájjelleg, a viselet és a vendégvárás is. A hangsúly (sokak számára) a disznótoroson van, azaz amiben megmérettetnek a maximum 10 fős csapatok, az nem más, mint hurka, kolbász, pecsenye és toroskáposzta elkészítése. Akik mindent megkóstolnak, és mindent eldöntenek a végén, Bodrogi gyula, a Nemzet színésze és Csejtei Tamás, a Back II Black basszusgitárosa. A nap végére kiderül, melyik lesz a legjobb csapat, ki készíti a legjobb hurkát, ki főzi a legjobb toros ételt és ki büszkélkedhet a legjobb kolbásszal.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában