Helyi közélet

2012.01.30. 09:31

Hogyan fényképezzünk okostelefonnal?

Miskolc - GPS, internet, multimédia, és természetes egy nagyon jó beépített fényképezőgép. Fényképezzen okosan - a telefonjával.

Miskolc - GPS, internet, multimédia, és természetes egy nagyon jó beépített fényképezőgép. Fényképezzen okosan - a telefonjával.Mi is az az okostelefon? Sokak szerint már nem is telefon, hanem egy olyan kütyü, amelyen valamilyen operációs rendszer fut, miniatűr QWERTY billentyűzettel, vagy érintőképernyővel rendelkezik, névjegyzék, gyorsulás mérő, médialejátszó, internet böngésző és GPS, azaz navigációs szoftver, hardver is van benne. Többek között. Kihagytunk valamit? Természetesen! A beépített fényképezőgépet, kamerát.

Oda jutottunk - és kitudja mi lesz ennek a folyamatnak a vége - , hogy sok felhasználónál az elsődleges szempontok között szerepel vásárlásnál, hogy milyen képet, videót tud készíteni a teló? Mivel az újabb okostelefonok egyre jobb minőségű képek előállítására képesek, bizony egyre inkább visszaszorulnak a kis kompakt, digitális fényképezőgépek.

Az ujjlenyomatokra figyeljünk

Az Apple előző generációs telefonja, az iPhone4 például 5 megapixeles fotókra képes, amelyet egy LED vaku is segít(het) a telefon hátulján. Nem árt azonban résen lenni és kitapasztalni, hogy milyen időjárási körülmények között, mennyi fénynél, milyen témát kapunk lencsevégre, ugyanis csalódás lehet a vége egy-egy jónak gondolt, azonban rosszul sikerült felvétel után.

A Samsung Galaxy S II elnevezésű csodakütyü kamerája tapasztalataink szerint például veri az iPhone 4-et. Az "almás" kameráját egy jó felvétel érdekében stabilan kell tartani, mert ha nem, akkor bizony csúnyán elmosódhatnak a képek. A Samsung említett telefonja (ufója?) több beállítást tud és gyenge fényviszonyok mellet is jobb a kamerája. Nem árt ugyanakkor olyan "apróságra" is odafigyelni, hogy például ne fogdossuk össze az okostelefon lencséjét egy-egy jó téma előtt, mert ugye hiába a vissza nem térő pillanat, ha ujjlenyomatunk elhomályosít mindent...

Kísérletezzünk, és osszuk meg

Azok, akik okostelefonos fotózásra (videózásra) adják a fejüket jóformán kimeríthetetlen tárházra lelhetnek a különböző kis kisegítő programok, appok, effektek tekintetében. Úszkálhatunk a retróban, a szivárványban, készíthetünk régi képeket, súlyozhatjuk a témát középre. Felsorolhatatlan lehetőségünk van, amihez ha kellő elhivatottságot érzünk, akkor próbálgassunk, használjunk, kísérletezzünk! Ha pedig nem vagyunk biztosan a dolgunkban osszuk meg, bátran töltsük fel a fotó(ka)t a Facebook-ra és barátaink, ismerőseink tetszési indexéből - lásd még: like - kiindulva fotózzunk és fejlesszük magunkat - zsebünkben a csoda kütyünkkel.

Ha pedig belefáradunk, netán megunjuk a fotózást, akár még telefonálhatunk is. A fényképezőgépünkkel...

(JLI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában