Helyi közélet

2012.01.04. 17:01

Elbocsátások, átszervezések a Szimbiózisnál

Borsod-Abaúj-Zemplén - Alapvetően a megemelkedett minimálbérek miatt kell változtatni az eddigi struktúrán.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Alapvetően a megemelkedett minimálbérek miatt kell változtatni az eddigi struktúrán.

„Decemberben és most is 20 embert rúgtak ki a Szimbiózis Alapítványtól” érkezett egy olvasónktól a jelzés.

- Hát nem éppen így van, ha nem is teljesen alaptalan - vetette előre Jakubinyi László, az alapítvány volt elnöke, most stratégiai igazgatója. - Az alapítványunk összesen 4 támogató szolgálatot működtet, amely főként fogyatékkal élők (zömmel gyermekek) szállítását, továbbá otthoni személyi ellátását biztosítja. Mivel 2012 január 1-től bizonytalanná vált az állami pályázati támogatás, s csak január 20-a körülre várható, hogy meghatározzák a következő három évre történő finanszírozást, hogy tervezni tudjuk a további működésünket, kénytelenek voltunk a meglévő 14 munkatársunk szerződését december végén felbontani. A 14-ből 4 kollégánktól elbúcsúztunk, de azzal: amennyiben megnyugtatóan rendeződik a sorsunk, visszavárjuk őket. A további 10 emberrel új, határozatlan időre szóló szerződést kötöttünk, s jelenleg csak vészforgatókönyv szerint működtetjük a támogató szolgálatatásokat. Megjegyzem: a kistérségek, az egyházak és a civil szervezetek szállító szolgálatai sorra szüntették meg szolgáltatásukat, a kazincbarcikai és a hozzánk tartozó körzeten kívüliek mára többnyire ellátatlanok lettek a megyében – sorolta Jakubinyi László.

Kettő bezárt

S ezzel nincs vége a kényszerű intézkedéseknek:

- A farmunkon működő vállalkozásaink közül 2-t - a térkőgyártót és a dróthálókészítőt szintén meg kellett szüntetnünk, ami további 8 ember elbocsátásával járt. A kertészeti ágazat is nagyon labilis. A megemelkedett minimálbért nem tudtuk kigazdálkodni, s a konkurencia is lenyomott bennünket - mondta Jakubinyi László. - Több dolgozónkat, egyébként ők is megváltozott munkaképességűek, átirányítottunk más munkára. Így vannak, akik eddig karbantartóként, gépkocsivezetőként, betanított munkásként dolgoztak nálunk, mostantól a konyhán vagy az istállóban tevékenykednek. Mindenkit viszont nem tudtunk áthelyezni. Mindez együtt a Szimbiózis Alapítványnál 5,5-6 százalékos leépítéssel járt. A szociális intézményeinket mindenképpen továbbműködtetjük, ellátottainknak nincs okuk aggodolmra - tette hozzá.

ÉM-SzK


Egy jó hír és egy rossz

A decemberi országos szárazkenyér-akció azonban eredménnyel járt. A civil fenntartású, fogyatékosokat ellátó intézményeket összefogó CEH-hálózattal megkötötték a szerződést 400 millió forint kiegészítő támogatás szétosztására, ami a lyukak gyors betömésére elég. Legalábbis a Szimbiózis Alapítványt egy ideig nem fenyegeti a gáz-, illetve áramszolgáltatás (már beígért) szüneteltetésének réme. Ez a jó hír. A rossz: Miskolc polgármestere mind ez ideig nem válaszolt a levélre, amelyben Jakubinyi László, másik 3, önkormányzati támogatásban nem részesülő, fogyatékkal élőket ellátó szervezet nevében személyes találkozást kért, még az újabb költségvetési tervezet előterjesztése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában