Helyi közélet

2012.01.13. 15:59

Egy csinos lány a jobb1-ből

Miskolc - Az elődök, köztük a bajnok Bahor Bea bebizonyították, hogy igenis van keresnivalója a szebbik nemnek is a gyors, színes raliautókban. Az elhivatottság, és benzingőz "fertőzéssel" Prókai Annánál sem volt gond, sőt! A 21 esztendős miskolci hölgy rajongóból lett rali navigátor.

Miskolc - Az elődök, köztük a bajnok Bahor Bea bebizonyították, hogy igenis van keresnivalója a szebbik nemnek is a gyors, színes raliautókban. Az elhivatottság, és benzingőz "fertőzéssel" Prókai Annánál sem volt gond, sőt! A 21 esztendős miskolci hölgy rajongóból lett rali navigátor.

"Kislány korom óta járok rali versenyekre, onnan az ismeretség Sziklai Tibivel is." - mondja Anna, aki Egerben tanul, de idén a Miskolci Egyetemre jelentkezik. "Pár évig aztán kimaradt az életemből az autósport, majd a tavalyi Eger rali előtt felhívtam Tibit, hogy merre járnak, ott vannak-e az idénynyitón. Ott voltak, találkoztunk. Majd néhány hónappal később Veszprémben már beszálltam a körforgásba, mint csapatvezető."

Anna nem titkolja, hogy csak nehezen árulta el édesapjának, Prókai Zoltánnak azt, hogy mire is adta a fejét, pedig a rali nem áll távol a családfőtől sem, hiszen ő volt hossz-hosszú évekig a Miskolc- és a Zemplén ralik biztonsági felelőse.    "Csak akkor mondtam meg apának, amikor már fent volt az Interneten a Szendrő rali nevezési listája. Meglepődtünk, mert csodálkozott és örült neki. Azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri ebbéli tevékenységemet."

Egyre többen vannak

Anna azt mondja, hogy első verseny előtt meg volt rémülve, hogy mit kell csinálni. Hogy mi lesz? Azonban pilótája, Sziklai Tibi és korábbi navigátora, Béres Laci sokat segített a kezdeti lépéseknél."Nagyon izgultam az első versenyen, ám amikor beálltunk a rajtba, akkor annyira természetesen jött minden magától. Hihetetlenül jó volt!" A fiatal hölgy környezete egyébként nem lepődött meg Anna "hóbortján", mert tudták, hogy szereti ezt a technikai sportot, így aztán szóban, telefonon, facebook-on gratuláltak, és örültek."Egyre többen vagyunk, egyre több fiatal lány." - véli arra a felvetésünkre, hogy mennyire elfogadott a ralis társadalomban az, hogy egy hölgy ül a "jobb egyben"?  Anna több barátra is szert tett ebben a körben.

Komoly felkészülést igényel

"Van már olyan lány is, aki vezet, nem navigál. Egyre többen látják be, hogy egy nő is lehet ugyan olyan jó, mint egy férfi. Az, hogy navigálhatok egy olyan álmom volt, amit sosem gondoltam volna, hogy valóra válik."Ugyanakkor Anna persze igazi fiatal lány, ezért aztán amikor versenyruha választásra került sor természetesen kifejezetten női ruhát keresett. ("Mint nő, csinos is akartam lenni.")Tavaly ősszel viszont azzal is szembesülnie kellett, hogy 2-3 versenynap bizony nagyon nehéz is tud lenni. "A pécsi IRC futamon rá kellett jönnöm, hogy komoly fizikai felkészülést is igényel ez a feladat." - vallja be. "Emellett jól kell ismerni egymást a pilótával és meg kell találni a közös hangot az autóban és azon kívül is. Bízom benne, hogy sikeresek leszünk 2012-ben és tovább tudunk fejlődni, ami az eredményekben is megmutatkozik majd."

(JLI) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában