Helyi közélet

2012.01.26. 18:14

A szegénység ellen tesznek

Hidasnémeti - Konferencia hívja fel a figyelmet a szegénységben élők helyzetére Észak-Abaújban.

Hidasnémeti - Konferencia hívja fel a figyelmet a szegénységben élők helyzetére Észak-Abaújban.

Tegyünk együtt a szegénység ellen! címmel komplex társadalmi program indult Észak-Abaújban uniós pályázat segítségével. A projektnyitó konferenciát csütörtökön tartották Hidasnémetiben.

A kilenc településen elkezdődött munka a konferenciára is összehozta a települések intézményvezetőit és döntéshozóit, hiszen a program érintettjei nem csak a rászorulók, hanem a helyi erőforrásokat jobban ismerő és használó leendő partnerek is, tudtuk meg Balogh Flóra projektasszisztenstől, aki a konferencián történteket is összefoglalta.

Itt vetítették le először a program indulásáról készült kisfilmet, ami részben a program bemutatására, a célok és feladatok ismertetésére szolgált. A plenáris előadások azokat a társadalmunkat meghatározó égető kérdéseket járták körbe, melyek indokolttá teszik a TESZE-program létjogosultságát.

Egymás felé fordulni

Vercseg Ilona, a Közösségfejlesztők Egyesülete tiszteletbeli elnöke kiemelte: nincs más út, mint egymás felé fordulni, a másik ember problémáit meghallgatni, hiszen az ember alapvető szükséglete, hogy értelmesen töltse el a neki kiszabott időt. Erre a felvetésre válaszolt Tóth Gábor, élelmiszer-ipari mérnök, aki nem kevesebbről, mint az életidő- és életerő gazdálkodás művészetéről beszélt. Ez pedig szintén mindannyiunkat érintő kérdés, ahol a kiindulás az alapvető fizikális szükségletek kielégítése – megkerülhetetlen kérdés a szegénységben élőkkel foglalkozó programokban – és a cél a belső és külső világunkban is tapasztalt minőségi élet. Lányi András, az ELTE docense a helyi források és közösségek ideális harmóniáját vázolta fel, melyek (újbóli) elérése komoly kihívás elé állítja a szinte csak magára számítható települési közösségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában