Helyi közélet

2011.12.16. 15:53

Svéd tulajdonostárs a FUX Zrt.-ben

Miskolc - Első körben 13, ám nyárig 38 százalékos tulajdont szerez egy svéd kábelgyártó csoport, az AMO Cable Group a miskolci székhelyű, a hétfői megállapodást megelőzően 100 százalékos magyar tulajdonban lévő FUX Zrt.-ben. Mint azt dr. Barkóczi István, a FUX vezérigazgatója pénteken bejelentette: a partnerség új piacokat és a termékpaletta bővítését hozza a miskolci vállalkozás számára.

Miskolc - Első körben 13, ám nyárig 38 százalékos tulajdont szerez egy svéd kábelgyártó csoport, az AMO Cable Group a miskolci székhelyű, a hétfői megállapodást megelőzően 100 százalékos magyar tulajdonban lévő FUX Zrt.-ben. Mint azt dr. Barkóczi István, a FUX vezérigazgatója pénteken bejelentette: a partnerség új piacokat és a termékpaletta bővítését hozza a miskolci vállalkozás számára.Megtudtuk, a két társaság között már 15 évre nyúlik vissza a kapcsolat. A svédek több ezer különböző típusú huzalt és kábelt gyártanak, törekedve arra, hogy az egyedi megrendelésre készülő, speciális kábelek tervezésére és gyártására is készek legyenek. Fő értékesítési piacaik a Skandináv országok, ahová a FUX termékei is eljutnak a jövőben, míg az ő termékeik a miskolci vállalkozás révén többek között a Kelet-európai országokban jelenhetnek meg.

Az AMO Kábel árbevétele tavaly meghaladta a 48 millió eurót (13 milliárd forintot), az idei terv pedig mintegy 55 millió eurós (több mint 15 milliárd forintos) árbevétellel számol. Ez mintegy kétszerese a FUX idei, több mint 7,5 milliárd forintnyi árbevételének, amivel közel 6,5 százalékkal teljesítik túl a 2011-re megfogalmazott tervet.

A jelenleg 170 főt foglalkoztató FUX a belföldi piacot 70-80 százalékban szolgálja ki, de Európa szinte valamennyi országában jelen van. Sőt, a tavalyi évtől már az exporté a nagyobb szelet az árbevételben, s a jövőben még inkább ez válik hangsúlyosabbá. Ennek érdekében a szigetelt vezetékek gyártásában kíván fejlődni és fejleszteni a társaság, a most zajló százmilliós beruházás is ezt a cél szolgálja.

A svéd-magyar vegyesvállalattá válás előnyei között említette Barkóczi István a közös anyagbeszerzésből, értékesítésből és fejlesztésből adódó lehetőségeket. Mint mondta, jelen helyzetben mindennél fontosabb az összefogás, mert csak az erős hátterű cégek, cégcsoportok maradhatnak talpon.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában